Србија и Балкан

Завршен пети протест "Србија против насиља"

Захтеви протеста су моментална смена свих чланова РЕМ-а, хитно укидање ријалити програма и емисија које промовишу неморал и насиље на телевизијама са националним фреквенцијама, забрана штампаних медија који својим садржајем промовишу насиље, агресију и крше новинарски кодекс
Завршен пети протест "Србија против насиља"© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Пети протест "Србија против насиља" завршен је око 21 час, а учесници се полако разилазе.

Протест је почео окупљањем испред Скупштине Србије нешто после 18 часова, а окупљенима су се, између осталих, обратили глумци Хаџи Ненад Маричић, Светлана Бојковић, Драган Бјелогрлић, као и водитељи Зоран Кесић и Иван Ивановић, након чега се кренуло у протестну шетњу.

Шетало се Булеваром краља Александра, па Београдском улицом до кружног тока Славија, а затим Улицом краља Милана до Теразија и одатле до трга Николе Пашића и Пионирског парка, а учесници су се на крају окупили испред зграде Председништва.

Потписници захтева за протест су опозициони политичари, Мирослав Алексић, Срђан Миливојевић, Мариника Тепић, Небојша Зеленовић и Биљана Ђорђевић.

Поред њих на скуп су дошли и председник ДС Зоран Лутовац, посланик Зелено-левог клуба Радомир Лазовић, лидер Еколошког устанка Александар Јовановић Ћута, председник Странке слободе и правде Драган Ђилас и функционер те странке Борко Стефановић, председник Социјалдемократске странке Борис Тадић.

Организатори су позвали грађане да на протест понесу по цвет који ће оставити код зграде Председништва.

Захтеви протеста су моментална смена свих чланова РЕМ-а, хитно укидање ријалити програма и емисија које промовишу неморал и насиље на телевизијама са националним фреквенцијама, забрана штампаних медија који својим садржајем промовишу насиље, агресију и крше новинарски кодекс.

Такође, траже смену руководства РТС-а због, како су рекли, емитовања програма који афирмишу насиље, криминал и агресију.

Захтевају и одузимање националне фреквенције телевизијама Пинк и Хепи због, како наводе, кршења закона и промоције насиља, агресије и неморала.

Међу захтевима су смена министра унутрашњих послова Братислава Гашића, шефа Безбедносно-информативне агенције Александра Вулина, усвајање оставке министра просвете Бранка Ружића.

Први протест "Србија против насиља" одржан је 8. маја, а повод за окупљање грађана била су два масовна убиства која су се догодила у Србији – 3. маја у ОШ "Владислав Рибникар" и у ноћи 4. маја у Дубони и Малом Орашју.

image