Србија и Балкан

Јевтић: Десетине примера кршења људских права српске заједнице на КиМ

Далибор Јевтић је објавио и сведочење Драгице Гашић, прве Српкиње повратнице у Ђаковицу која је изложена сталним претњама и притисцима
Јевтић: Десетине примера кршења људских права српске заједнице на КиМ© Milos Tesic/ATAImages

Председник општине Штрпце Далибор Јевтић поручио је да постоје десетине примера кршења људских права српске заједнице на Косову и Метохији, наводећи, између осталог, случај незаконитог присвајања имовине манастира Високи Дечани и кршење језичких права.

Он је реаговао на Твитер објаву шефа кабинета премијера привремених приштинских институција Љуана Даљипија, који је написао да су Срби на КиМ "најзаштићенија етничка група на свету" и да уживају "најнапреднију уставну заштиту права на свету", преноси Танјуг.

"Огромна је разлика између речи и стварности ове 'најзаштићеније етничке групе на свету'. Могу набројати десетине примера кршења људских права српске заједнице на Косову и Метохији данас - од случаја манастира Дечани до језичких права и још много тога", навео је Јевтић.

Јевтић је објавио и сведочење Драгице Гашић, прве Српкиње повратнице у Ђаковицу која је од повратка пре две године изложена сталним претњама и притисцима.

image