Србија и Балкан

Брнабић: Србима на КиМ су угрожена основа људска права

Брнабић је апеловала на Одбор за људска права и хуманитарну помоћ Бундестага да преузме активну улогу у решавању проблема на КиМ и да осуди кршења људских и мањинских права српске и осталих неалбанских заједница
Брнабић: Србима на КиМ су угрожена основа људска права© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Председница Владе Србије Ана Брнабић састала се са посланицима Одбора за људска права и хуманитарну помоћ Бундестага са којима је разговарала о билатералним односима, реформским процесима у Србији, као и о ситуацији на Косову и Метохији.

Брнабић је указала на чињеницу да су на територији јужне српске покрајине, у срцу Европе, Србима ускраћена и угрожена основна људска права, саопштила је владина прес служба.

Поновила је досадашњу континуирану спремност Београда за наставак дијалога о нормализацији односа са Приштином и и у том контексту указала на неопходност примене Бриселског споразума.

Брнабић је апеловала на Одбор за људска права и хуманитарну помоћ Бундестага да преузме активну улогу у решавању проблема кршења људских права на Косову и Метохији и да осуди кршења људских и мањинских права српске и осталих неалбанских заједница.

Председница Одбора немачког Бундестага за људска права и хуманитарну помоћ Рената Алт поручила је да Немачка помно прати дешавања на Косову и Метохији и осуђује сваки вид насиља, а наставиће да пружа подршку дијалогу, наводи се у саопштењу.

Брнабић је нагласила да Србија посебну пажњу придаје унапређењу билатералних односа са Немачком, као водећим привредним партнером Србије, и захвалила Немачкој на подршци коју пружа у области дуалног образовања.

Влада Србије, када су у питању људска права, принципијелно инсистира на дијалогу и широком инклузивном процесу приликом разматрања свих релевантних друштвених питања, формулисања политика и израда законских аката, рекла је председница владе.

Додала је и да је формирањем Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог постављен законски и институционални темељ за успостављање друштвеног дијалога као новог механизма за разматрање свих битних питања и изналажење заједничких решења.

Поред чланова делегације Одбора за људска права и хуманитарну помоћ састанку у Влади Србије присуствовала је и амбасадорка Немачке Анке Конрад.

image