Србија и Балкан

Курти опет кука: Притисци САД и ЕУ су неправедни, није добро малтретирати "Косово"

Оцењујући критике савезника као "неправедне", Аљбин Курти је поручио да његова влада не одустаје, упркос све већем притиску из САД и Европе
Курти опет кука: Притисци САД и ЕУ су неправедни, није добро малтретирати "Косово"© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти изјавио је да су притисци које Сједињене Америчке Државе и Европска унија врше на њега неправедни и да ће влада коју води истрајати упркос томе, наводећи да први корак у смиривању ситуације на северу такозваног Косова мора да повуче Београд, преноси "Репортери".

"Србија мора да прекине подршку милитантима који су изазвали протесте на северу Косова прошлог месеца и одговорни морају бити кривично гоњени, пре него што влада размотри ублажавање њеног присуства тамо", рекао је Курти у интервјуу за "Блумберг".

Он је навео да косовска влада жели да се ствари реше што је пре могуће, али да то није само на њој.

Оцењујући критике савезника као "неправедне", Курти је поручио да његова влада не одустаје, упркос све већем притиску из САД и Европе.

"Није добро малтретирати Косово. Сваки пут када од нас САД нешто затраже, ми не питамо зашто, већ само када и како", додао је Курти, а искључење Косова из војне вежбе "Дифендер Јуроп 2023" назвао је неправедним.

image