Србија и Балкан

Курти поручује: Очуваћу филозофију Призренске лиге и њених тековина (велике Албаније)

Лојални Лиги, можемо напредовати на свом путу ка политичком јачању наших држава, заједно са својим америчким и европским савезницима, рекао је премијер тзв. Косова
Курти поручује: Очуваћу филозофију Призренске лиге и њених тековина (велике Албаније)© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је, поводом 145. годишњице оснивања Призренске албанске лиге, да ће очувати њене тековине, преноси "Репортери".

Курти је навео да садашњи лидери Албанаца треба да прате филозофију Призренске лиге.

"Са околним суседима и Османским царством на челу, политички лидери су тада штитили територије, као што морамо да радимо данас. Лојални Лиги, можемо напредовати на нашем путу ка политичком јачању наших држава, заједно са нашим америчким и европским савезницима. Да очувамо институционалну повезаност, и ја сам овде да очувам филозофију Лиге", ​​рекао је Курти.

Призренска лига скраћени назив војно-политичког удружења под називом Лига (савез) за одбрану права Албанског народа. Ово удружење је у Призрену формирала група Албанаца, 10. јуна 1878, након завршетка рата између Русије, Србије и Црне Горе против Османског царства 1878. године.

О разлозима оснивања и карактеру Призренске лиге постоје веома противречна мишљења.

Албанска историографија сматра Призренску лигу изразом општеалбанског националног покрета. С друге стране, многи сматрају да је Призренска лига један облик манипулације албанским народом у вођењу балканске политике, јер је углавном била инструмент османске политике и политике европских сила.

Припаднике ове групе Албанаца, одабране због своје наглашене лојалности Османском царству, је Порта наоружала и платила им путне трошкове за окупљање у Призрену.

Призренска лига је била у суштини заснована на идеји Велике Албаније, занемарујући права Срба и Грка. Агресивни противсрпски програм Призренске лиге трајно је оптеретио односе Срба и Албанаца.

image