Србија и Балкан

Данас се обележава четрдесет дана од трагедије у школи на Врачару

Основна школа "Владислав Рибникар" биће отворена од 10 до 18 часова за све грађане који желе да положе цвеће у знак сећања на страдале
Данас се обележава четрдесет дана од трагедије у школи на Врачару© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs

У ОШ "Владислав Рибникар" данас се обележава четрдесет дана од велике трагедије када је у 3. маја тринаестогодишњи дечак убио деветоро вршњака и радника обезбеђења.

Грађани су испред школе палили свеће, остављали цвеће и плишане играчке.

Педесеттрогодишња жена рекла је да је ово велика трагедија за коју не постоје речи.

"Мислим да су ово најтежих 40 дана у последњој нашој историји, а ових 40 дана не желим да се ником понови, ни у једној земљи на свету", рекла је она.

Једна старија госпођа је додала да не постоје речи утехе и да после овога остаје само тишина.

"Тужно, нема ту речи утехе, за овакву трагедију.

Основна школа "Владислав Рибникар" на Врачару биће отворена од 10 до 18 часова за све грађане који желе да положе цвеће у знак сећања на страдале.

Влада Србије је након трагедије у школи "Владислав Рибникар" основала и Савет за спречавање вршњачког насиља, који ће у наредном периоду рад усмерити ка још ефикаснијој превенцији, едукацији и спречавању вршњачког насиља, саопштило је раније Министарство за бригу о породици и демографију.

Вршилац дужности министра просвете у Влади Србије и министар без портфеља задужен за дијаспору Ђорђе Милићевић рекао је раније да је већ 95 одсто школског наставно-научног програма завршено, као и да је због тога донета одлука Владе да школска година буде завршена 6. јуна јер и сам закон предвиђа одступање од пет процената.

Милићевић је додао и да је након доношења одлуке Владе Србије прослеђено упутство свим основним и средњим школама како наставници треба да се понашају када је реч о закључивању оцена до 20. јуна.

Он је изјавио да је одлука Владе да се започне реконструкција школе, да један део буде меморијални центар и у зависности од тога колико буде трајала реконструкција тражиће се модалитети како ученици могу на адекватан начин да наставе школовање.
Када је реч о смени директорке ОШ Владислав Рибникар, Милићевић је истакао да је обављен инспекцијски надзор и да је сачињено седам примедби.

"Сада је на директорки школе да одговори на примедбе које су упућене, а након тога ће бити донета одлука, а ту одлуку доноси министар просвете", рекао је Милићевић.

Савет родитеља раније је тражио да се реконструише догађај родитељима, као и да се објасни како тече истрага, али и да им се стручно објасни шта ће бити са дечаком и у ком статусу су његови родитељи.

Један од захтева је и да тим психолога и психијатара редовно ради са децом оделења VII-2 без учешћа школског педагога и психолога ради обезбеђивања непристрасности, као и да се пружи комплетна подршка наставном кадру.

Председник Савета родитеља Игор Ђорђевић, рекао је раније да су разговори са Владом Србије били добри и да је део захтева испуњен, док се на појединим захтевима ради.

У уторак ће бити обележено четрдесет дана од друге велике трагедије која је погодила Србију, када ће грађани током целог дана моћи да одају пошту жртвама у селу Дубона код Младеновца, на месту страдања. Такође ће се у уторак у 09.30 у Малом Орашју на месту страдања служити парастос жртвама трагедије.

image