Србија и Балкан

Ванредни надзор: Дечак К.К. није трпео вршњачко насиље, "Рибникар" остаје школа

Потврђена сазнања Центра за социјални рад, Министарства просвете и Министарства за бригу о породици
Ванредни надзор: Дечак К.К. није трпео вршњачко насиље, "Рибникар" остаје школа© AP Photo/Darko Vojinovic/Tanjug

У основној школи "Владислав Рибникар" није било вршњачког насиља над K.K. (13), саопштено је из Владе Србије после обављеног ванредног инспекцијског надзора у установи у којој је малолетник у масовној пуцњави усмртио десет ученика и чувара школе.

На овај начин су потврђена сазнања Центра за социјални рад, Министарства просвете и Министарства за бригу о породици да К.К. није трпео вршњачко насиље.

"Управо зато молимо све медије да се према овој информацији односе са дужном пажњом и да не објављују непроверене и непотврђене информације, јер се тиме наставља процес трауматизације деце и родитеља", наводи се у саопштењу.

Такође, донета је одлука да Основна школа "Владислав Рибникар" остаје школа. Она ће бити реконструисана и током процеса реконструкције биће изграђен меморијални део у знак сећања на децу и школског чувара, који су свакога дана у тој школи показивали изузетност, наводи се у саопштењу. 

Да подсетимо, дечак је кобног јутра 3. маја, са претходно припремљеним нацртима школе и списком деце за одстрел, ушао у школу где је упуцао двоје дежурних ученика а потом чувара школе који се испречио, да би потом ушетао у учионицу за историју где је ранио наставницу и наставио да пуца по ученицима.

Пуцао је из очевог пиштоља, због чега Тужилаштво В.К. сумњичи за кривично дело тешко дело против опште сигурности. Против мајке М.К. води се преткривични поступак, како би се утврдило да ли је занемаривала дете.

К.К. (13) не може да буде кривично одговоран за убиства која је починио јер није навршио 14 година. Тренутно је смештен у одговарајућу психијатријску установу за децу и омладину где психијатри раде опсервације и различита тестирања како би утврдили узроке незапамћене трагедије.

image