Србија и Балкан

Ескобар: Када би Америка одлучивала, цео регион би био у ЕУ до 2030. године

Специјални изасланик за Западни Балкан истиче да је неопходно, без одлагања, отпочети процес имплементације Заједнице српских општина
Ескобар: Када би Америка одлучивала, цео регион би био у ЕУ до 2030. године© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/bs

Када би САД одлучивале, цео регион Западног Балкана био би у ЕУ до 2030. године, изјавио је заменик помоћника америчког државног секретара и специјални изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар.

У разговору са директором Института за политику и економију југоисточне Европе (ИПЕСЕ) из Београда, Зораном Кораћем, Ескобар је потврдио да ће Сједињене Америчке Државе наставити да се залажу за напредак Западног Балкана (ЗБ) и истакао да званични Вашингтон види овај регион као подручје огромних могућности које би требало да буде потпуно интегрисано у Европску унију.

За Србију и за регион у целини Ескобар види веома позитивну будућност и жели да Србија буде чвршће "усидрена у заједници пријатеља коју САД имају у Европи", а када је реч о односу Београда и Приштине, Ескобар истиче да је неопходно, без одлагања, отпочети процес имплементације Заједнице српских општина.

"Остаћемо веома ангажовани на Западном Балкану. Дакле, желим да почнем тако што ћу то рећи, иако у вестима доминирају тензије и политички проблеми. За владу Сједињених Америчких Држава, Западни Балкан и даље остаје подручје огромних могућности. Кључна карактеристика Западног Балкана тренутно је заиста снажан економски раст и снажан економски потенцијал", рекао је Ескобар и оценио да регион има потенцијал да буде лидер у ИТ, транспорту, енергетици, инфраструктури, транспорту, па чак и туризму.

Према његовим речима регион има одличне универзитете, има талентовану и релативно младу радну снагу.

"Тако да ћемо наставити да улажемо у то и надамо се да ће то улагање у будућност региона помоћи да се превазиђу неки од политичких проблема", рекао је Ескобар.

Он је оценио да ће Западни Балкан, када буде потпуно интегрисан у Европу, бити покретач економског просперитета, покретач раста броја радних места.

На питање како оцењује ситуацију на Косову и Метохији Ескобар је подсетио да је у Охриду постигнут договор, правно обавезујући споразум који је отворио врата мирном, конструктивном и предвидљивом односу Србије и "Косова" по европским правилима.

"У два месеца од када смо постигли тај договор имали смо много политичких криза и рекао бих да су све биле предвидљиве и да их је било могуће избећи. Дакле, морамо да пронађемо начин да деескалирамо процесе одмах, да деескалирамо ситуацију и да се одмах вратимо фокусу на спровођење Охридског споразума", рекао је Ескобар.

Он је објаснио да за Србију то значи да прекине блокирање европских и међународних интеграција "Косова", а за Приштину то значи отпочињање процеса имплементације Заједнице српских општина.

"Морамо одмах да радимо на обе ствари", нагласио је Ескобар.

Замољен да прокоментарише оцену амбасадора САД у Србији Кристофера Хила који је рекао да српска страна сада сарађује на веома добар начин, да је Србија као партнер поуздана, али да није сигуран да је и Аљбин Курти партнер Сједињених Америчких Држава, Ескобар је рекао да је Курти партнер.

"Он је понекад тежак партнер, али је партнер. Косово је наш партнер. Србија је наш партнер. Дакле, у будућности желимо да искористимо добре односе које имамо са тзв. Косовом и побољшање односа које имамо са Србијом да пронађемо начин, да пронађемо обострано прихватљив и обострано користан пут како би и једни и други могли да буду део Европске уније заједно. Не само то, већ да и једни и други помогну да се отворе врата интеграција за остатак региона. Дакле, желимо да искористимо наше добре односе да помогнемо посредовању у будућности", рекао је Ескобар.

image