Србија и Балкан

Курти: Зауставити нападе екстремиста; Ескобар: ЗСО мора да буде формирана

Пут ка деескалацији је да се "одмах зауставе напади насилних екстремиста и криминалних група на домаће и међународне безбедносне снаге и новинаре", поручио премијер привремених приштинских институција
Курти: Зауставити нападе екстремиста; Ескобар: ЗСО мора да буде формиранаwww.globallookpress.com © Dimitrios Karvountzis

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти затражио је од Брисела и Вашингтона да позову на прекид насиља на северу КиМ, као и кажњавање и кривично гоњење починилаца, преноси "Репортери".

Према саопштењу привремених институција у Приштини, Курти је у понедељак вече на састанку са изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком и представником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром рекао да је пут ка деескалацији на северу покрајине да се, како је навео, "одмах зауставе напади насилних екстремиста и криминалних група на домаће и међународне безбедносне снаге и новинаре".

На састанку којем је присуствовао и главни приштински преговарач Бесник Бисљими, Курти је рекао да "само владавина права може утрти пут за ванредне, слободне, демократске и поштене изборе".

Он је додао да би таква требало да буде и предизборна кампања и да би то омогућило смањење броја полицајаца у зградама три општине на северу покрајине.

Курти је, како се наводи у саопштењу привремених приштинских власти, на састанку изразио и "безрезервну спремност и непоколебљиву добру веру за интензиван и заједнички ангажман на деескалацији ситуације и нормализацији односа".

Ескобар: Заједница српских општина мора да буде формирана

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар поручио је, у интервјуу бечком дневнику "Пресе", да Заједница српских општина мора да буде формирана и да је само питање да ли "Косово" жели да чека на евроатлантске интеграције док премијер Аљбин Курти не испуни своју обавезу.

Ескобар је нагласио да "'Косово' сада мора под хитно да се помери", и назначио да је оснивање ЗСО међународна, правна, преузета обавеза, преноси "Косово онлајн".

"То не зависи од њега. То није питање између Куртија и Србије. То је питање између 'Косова' и Србије. Чак иако Курти то не жели, биће формирана ЗСО", нагласио је Ескобар упитан за отпор косовског премијера Аљбина Куртија формирању ЗСО.

Он је истакао да је питање само да ли "Косово" жели да чека на евроатлантске интеграције док премијер не испуни своје обавезе.

Како каже, ако "Косово" не жели нову Републику Српску као у БиХ, онда мора да изнесе свој предлог шта жели.

"Они су нам рекли шта не желе. Сада морају да нам кажу шта желе, на то чекамо", поручио је Ескобар.

Неспремност Приштине да се помери по овом питању, према његовим речима, показује "неспремност на помирење у сопственој земљи".

Он је рекао и да Србија треба да упути јасну поруку да не толерише насиље, како против мировних снага Кфора, тако ни против косовске полиције.

Ескобар је раније поручио да је на састанак дошао као присталица "Косова", али додао да никада није видео "толико јединство у трансатлантској заједници".

"Исти захтев упутили су и САД, и Европска унија, и НАТО, и скоро сваки пријатељ 'Косова'. Зато се надам да ћемо бити саслушани. Хоћу да кажем једно, дошао сам овде као велики навијач 'Косова'. Желимо најбоље за 'Косово', да остваримо све тежње. Ми смо највећи поборници ваше безбедности, независности, суверенитета и територијалног интегритета. Само тражим да ме саслушају", рекао је Ескобар.

Поштујемо ауторитет Владе ?Косова" и уставни поредак, рекао је Ескобар и поновио да "у овој земљи нема обавезног гласања".

"Али како је рекао Лајчак - једно је поштовање закона на папиру, а друго слога међу етничким групама. Зато покушавамо да пронађемо решење", рекао је Ескобар новинарима.

У међувремену, поводом напада на Кфор, Ескобар је рекао да их осуђује и да нападачи треба да сносе одговорност.

"Напади на војнике Кфора су апсолутно за осуду и људи који су то урадили морају да сносе одговорност", закључио је. 

image