Србија и Балкан

Борељ најавио хитан састанак у Бриселу, Приштина одустала од блокаде српске робе

Српска полиција открила је јуче и ухапсила тројицу специјалаца полиције такозваног Косова дубоко у територији централне Србије, због чега Приштина повлачи контрамере
Борељ најавио хитан састанак у Бриселу, Приштина одустала од блокаде српске робе© РТ Балкан

Високи представник Европске уније за заједничку спољну политику и безбедност Жозеп Борељ најавио да ће позвати Београд и Приштину на хитан састанак следеће недеље у Бриселу, што је потврдио и портпарол Европске комисије Петер Стано.

Борељ је, такође, позвао на "смиреност на терену".

"С обзиром на то да видимо да се ситуација сваким даном погоршава, ми смо у режиму управљања кризом. Позваћу обе стране, Косово и Србију, на састанак за управљање кризама у Бриселу следеће недеље", додао је Борељ.

Тензије између Београда и Приштине опет су порасле након што је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти послао специјалне полицију у северни део Косовске Митровице и ухапсио Милуна Лунета Миленковића. Српска полиција открила је јуче и ухапсила тројицу специјалаца полиције такозваног Косова дубоко у територији централне Србије.

Представници власти привремених институција у Приштини на челу са премијером Аљбином Куртијем хапшење својих полицајаца које је српска полиција пронашла наоружане "до зуба" на територији централне Србије упорно називају "отмицом".

Тако је Курти истакао је у обраћању у парламенту да је "јасна агресија" случај хапшења тројице косовских полицајаца у централној Србији, које Приштина види као "отмицу", тврдећи да се десило на територији тзв. Косова, те да очекује реакцију Кфора и НАТО-а.

"Још увек чекамо да Кфор преузме ефективну одговорност за вршење своје заштитне функције тако што ће наложити Србији да врати отете полицајце и казни ово флагрантно кршење територијалног интегритета, суверенитета и тачке 4 Кумановског споразума. Јуче је тачка 4. споразума од 9. јуна 1999. прекршена. Дакле, Кфор није требало да ћути. Ако ово ћутање преточи у норму, онда нека нам то отворено каже", рекао је Курти.

Он је, извештавајући скупштину о недавној ситуацији изазваној на северу земље, након хапшења тројице косовских полицајаца у централној Србији рекао да "Косово" "не дозвољава себи да га потчини Вучићева фашистичка милиција"

Министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џелал Свечља оптужио је Србију да је отела полицајце као чин освете.

"Србија је отела три косовска полицајца као чин освете за хапшење злочинца Лунета. Хапсимо криминалце, они отимају полицајце. Луне је систематски починилац насиља који ће се суочити са правдом. Његов досије показује злочине почињене по наређењима из Београда", навео је Свечља уз видео на којем пише шта је све, наводно, учинио ухапшени Србин Милун Миленковић Луне.

Вучић: Ухапшени у централној Србији

Иако Приштина тврди да њени специјалци нису прешли административну линију, док председник Србије Александар Вучић каже да су ухваћени на 1,8 километара од линије на потезу Орахово - Гњилица.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је јутрос са представницима Квинте разговарао о томе како да се деескалира ситуација на Косову и Метохији.

"Имали смо разговор о свим важним питањима, хапшењу тројице до зуба наоружаних људи на територији централне Србије. Разговарали смо и о новим забранама за улазак српске робе и српских људи са таблицама из Србије што је пар екселанс преседан. Разговарали смо са Квинтом и представницима ЕУ да деескалирамо такве политичке односе, а да ли ћемо успети у томе не зависи од Србије, јер Србија ништа није учинила да ескалира те односе", рекао је Вучић.

На конференцији за новинаре након разговора са председницом Словеније Наташом Пирц Мусар у Палати Србија, поручио је да људима из Словеније жели да каже да није упуцан ниједан Албанац, рањен ниједан Албанац, већ шесторо Срба у последњих шест месеци и да то треба имати у виду.

"На протестима за које су говорили да су насилни у Звечану није упуцан ниједан Албанац, нити било ко други, већ два пута упуцан Србин Драгиша Гаљак. Нико се не интересује да ли је неко ухапшен за то, али су зато ухапшени Радош Петровић и Душан Обреновић и изубијани, а за које се види да нису учинили ништа, већ су мирно седели на том протесту, па се нико не секира због тога. Што знају сви, и командант Кфора, Квинта, представници ЕУ", истакао је Вучић.

Рама: Ухапшени полицајци морају што пре да се врате кући

Премијер Албаније Еди Рама поручио је да косовски полицајци које је ухапсила српска полиција морају да се врате кући што је пре могуће, "упркос разним тврдњама о локацији на којој су били, као и да деескалација остаје приоритет".

Рама је на Твитеру навео и да Кфор, по свему судећи, неће износити јавно закључке о локацији на којој су били косовски полицајци.

Савезници им окрећу леђа?

Немачки амбасадор у Приштини Јорн Роде поновио је позив за деескалацију ситуације на северу који је данас упутила Немачко-косовска привредна комора, изражавајући забринутост да би немачке компаније могле да одустану од инвестиција на Косову, или да прекину постојеће активности.

Немачко-косовска привредна комора указала је да вести о политичкој нестабилности значајно нарушавају поверење немачких купаца и инвеститора и да се то негативно одражава на немачко-косовске економске односе и наноси штету Косову као локацији за инвестиције и пословање.

"Штета за економску перспективу Косова која је већ на помолу, нарушава њену репутацију и потенцијал у односу на пословну заједницу. Понављамо позив Немачко-косовске привредне коморе на тренутну деескалацију", навео је Роде на Твитеру.

Амерички сенатор Бен Кардин изјавио је да су САД свесне проблема на северу Косова након локалних избора, које су бојкотовали Срби, што је утицало на веома малу излазност и кризу када су албански градоначелници, у присуству полиције, покушали да приступе општинским зградама, и поручио да косовске власти треба да спрече такве једностране потезе, преноси Глас Америке.

Специјални изасланик Сједињених Америчких Држава Габријел Ескобар одржаће сутра онлајн конференцију за медије о најновијим дешавањима у Србији и Косову, најављено је из Стејт департмента.

Претили "празном пушком"

Као одговор на хапшење косовских специјалаца, Приштина је данас забранила улазак возила са српским регистарским ознакама.

Иако је јуче саопштено да ће бити уведена блокада робе из Србије, медији данас преносе да та одлука никада није постала правоснажна и да није заведена као званична мера.

"Влада је прећутно одлучила да се повуче и није то завела као званичну меру", наводи "Албанијан пост".

Извори из Владе Косова рекли су да је одлука саопштена усмено, након вести да је српска полиција ухапсила три косовска полицајца. Међутим, када је дошло време да одлука буде написана и објављена на званичном сајту владе и достављена Министарству индустрије, предузећа и трговине, процес је заустављен.

"Вероватно је било спољног мешања, јер смо били спремни и очекивали да одлуку доставимо Министарству, али то није учињено", рекао је извор овог медија.

Тако је премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти на данашњој конференцији одбио да се позабави овим питањем.

  • 15. јун 2023 • 20:50

    20:50

    Лајчак: Нема воље за помирење, мировни споразуми да се спроведу што пре

    Изасланик Европске уније за дијалог Београда у Приштине Мирослав Лајчак изјавио је у четвртак, 15. јуна, да стране немају поверења једна у другу на путу ка нормализацији односа.

    "Обе стране нам говоре: нека друга страна ради оно што желите, а ми обећавамо да ћемо урадити свој део. Али, то не функционише тако. Наша филозофија је да 'морате нешто да урадите, да бисте могли нешто да добијете', корак по корак, градећи поверење", рекао је Лајчак на "Преспанском форуму за дијалог" у Струги, у Северној Македонији.

    Додао је да морају постојати помирење, дијалог, храброст и визија да би се процес кретао напред:"Најбоља ствар која може да се деси мировним споразумима је да се они спроведу што је пре могуће."

  • 20:37

    Стејт департмент: Приштина и Београд да предузму хитне кораке за деескалацију тензија

    Стејт департмент је саопштио да Приштина и Београд морају да предузму хитне кораке за деескалацију тензија, што, како наводе, "укључује безусловно пуштање тројице косовских полицајаца које је Србија јуче ухапсила".

    "Верујемо да и Косово и Србија морају да предузму хитне кораке за деескалацију тензија", рекао је портпарол Стејт департмента Метју Милер, преноси Ројтерс.

  • 20:36

    Милатовић: Црна Гора и ЕУ имају идентичан став поводом кризе на "Косову"

    Црна Гора снажно подржава дијалог Београда и Приштине и у потпуности дели став са ЕУ да је за постизање деескалације тензија потребно поново одржати изборе на северу КиМ и испунити предуслове за успостављање Заједница српских општина, рекао је у интервјуу за МИА председник Црне Горе Јаков Милатовић.

    "Мислим да имамо потпуно идентичан став по овом питању са ЕУ, да је за постизање те деескалације потребно поново одржати изборе на северу Косова, да су предуслови везани за формирање Заједнице српских општина треба да буду испуњене и на северу Косова, јер су то неки од корак ка даљој деескалацији тензија , што Црна Гора подржава. У том смислу, наш став је јасан и мислим да је сличан ставу Северне Македоније", рекао је Милатовић.

    Милатовић се, на маргинама скупа састао и са изаслаником ЕУ за дијалог КБеограда и Приштине Мирославом Лајчаком.

  • 19:42

    Роде моли Куртија да слуша међународне партнере

    Немачки амбасадор на у Приштини Јорн Роде изразио је незадовољство владом тзв. Косова и неиспуњавањем захтева савезника за деескалацију ситуације.

    Немачки амбасадор је замолио премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да саслуша међународне партнере.

    "Волео бих да видим владу која слуша своје најближе савезнике, а то се, нажалост, није догодило протеклих недеља. Током веома озбиљних дешавања, потребно нам је хитно решење и не треба да разговарамо једни о другима, већ једни са другима", рекао је он.

  • 19:08

    Курти захтева да Кфор преузме одговорност за хапшење "косовских" полицајаца у централној Србији

    Премијер привременох приштинских институција Аљбин Курти истакао је у обраћању у парламенту да је "јасна агресија" случај хапшења тројице косовских полицајаца у централној Србији, које Приштина види као "отмицу", тврдећи да се десило на територији тзв. Косова, те да очекује реакцију Кфора и НАТО-а.

    "Још увек чекамо да Кфор преузме ефективну одговорност за вршење своје заштитне функције тако што ће наложити Србији да врати отете полицајце и казни ово флагрантно кршење територијалног интегритета, суверенитета и тачке 4 Кумановског споразума. Јуче је тачка 4. споразума од 9. јуна 1999. прекршена. Дакле, Кфор није требало да ћути. Ако ово ћутање преточи у норму, онда нека нам то отворено каже", рекао је Курти.

  • 18:55

    Матуранти у Лепосавићу дефиловали кроз обруч војника Кфора

    Матуранти Средње школе "Никола Тесла" у Лепосавићу продефиловали су данас улицама тог града, а војници Кфора на кратко су отворили обруч испред општинске зграде и дозволили матурантима да прођу путањом којом сваке године шетају средњошколци по завршетку школовања.

    Након кратког разговора, италијански војници су ослободили простор и испунили жељу 61. генерацији матураната, који су упркос ситуацији на северу КиМ, одлучили да прошетају свечано одевени и тако званично заврше своје средњошколско образовање.

  • 18:50

    Стано: Борељ позвао представнике Београда и Приштине на састанак у Брисел

    Портпарол Европске комисије Петер Стано поручио је данас да је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ позвао представнике Београда и Приштине на састанак у Брисел следеће седмице поводом кризе на северу КиМ.

    Стано је додао да ће ускоро јавности саопштити више детаља.

  • 18:15

    Курти: Нећемо дозволити да нас потчини Вучићева фашистичка милиција

    Премијер Косова Аљбин Курти је, извештавајући Скупштину о недавној ситуацији изазваној на северу земље, након хапшења тројице косовских полицајаца у централној Србији рекао да "Косово" "не дозвољава себи да га потчини Вучићева фашистичка милиција", инсистирајући и овај пут да су полицајци "отети" са територије АП КиМ.

    Похваливши косовску полицију за "уздржаност" од почетка тензија на северу крајем маја, Курти је рекао да привремене приштинске институције континуирано реагују са "максималним опрезом".

  • 18:09

    Завршио се састанак у приштинској влади, амбасадори Квинте се не оглашавају

    Амбасадори акредитовани у Приштини напустили су објекат владе, након што су остали више од сат и по на састанку. 

    Заједно са амбасадором Немачке Јорном Родеом, виђен је заменик премијера привремених приштинских институција Бесник Бислими. 

    Амбасадори нису разговарали са медијима.

  • 17:59

    Свечља: Србија је отела три полицајца да се освети за хапшење криминалаца

    Министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џелал Свечља оптужио је Србију да је отела полицајце као чин освете.

    "Србија је отела три косовска полицајца као чин освете за хапшење злочинца Лунета. Хапсимо криминалце, они отимају полицајце. Луне је систематски починилац насиља који ће се суочити са правдом. Његов досије показује злочине почињене по наређењима из Београда", навео је Свечља уз видео на којем пише шта је све, наводно, учинио ухапшени Србин Милун Миленковић Луне.

image