Србија и Балкан

Јариње: Рампа за камионе, путничка возила за сада пролазе

Уз појачану контролу, преко Јариња пролазе и аутобуси из правца централне Србије ка КиМ, рампа је спуштена једино за камионе са робом, па је јутрос око седам сати на прилазу административном прелазу стајала колона од око 30 шлепера натоварених робом
Јариње: Рампа за камионе, путничка возила за сада пролазе© РТ Балкан

Иако је портпарол Владе Косова Перпарим Креизиу још синоћ за Радио Слободна Европа изјавио да су "косовске институције одлучиле да забране улазак возила са српским регистарским ознакама" на Косово, на административном прелазу Јариње возила са српским таблицама су у току ноћи и јутрос могла да прођу са територије централне Србије на Косово и Метохију. Ово је јутрос за РТ Балкан потврдило више возача који су у току ноћи и јутрос са КиМ преко Јариња прешли у централну Србију. 

Уз појачану контролу, преко Јариња пролазе и аутобуси из правца централне Србије ка КиМ, рампа је спуштена једино за камионе са робом, па је јутрос око седам сати на прилазу административном прелазу стајала колона од око 30 шлепера натоварених робом. Ти камиони заустављени су јуче поподне и од тада, по информацијама РТ Балкан, ни један камион са робом није прешао из централне Србије на КиМ. Велики проблем за возаче јесте што на уском путу, на прилазу Јарињу, веома тешко могу да се окрену и врате ка централној Србији.

Истовремено, из правца Косова и Метохије ка централној Србији преко Јариња несметано су и ноћас, а прелазе и јутрос, и путничка возила и камиони и аутобуси.

"Једина промена на Јарињу од јуче поподне јесте да косовски полицајци ригорозно контролишу и претресају возила, сви путници морају да изађу из возила ради контроле па је задржавање на нешто дуже", каже јутрос за РТ Балкан један од возача који је у раним јутарњим сатима прешао преко овог аминистративног прелаза у правцу Рашке.

 За сада, осим изјаве портпарола владе тзв. Косова нема јасних информација шта се тачно дешава и да ли ће после забране за камионе са робом, иста мера бити, како је најављено, уведена и за путничка возила.

Креизиу је за Радио Слободна Европа изјавио да су "косовске институције након последњих дешавања одлучиле да повисе ниво граничних контрола". 

"Из безбедносних разлога, институције су одлучиле да подигну ниво граничних контрола. Због тога је, као хитан корак, одлучено да се забрани улазак возила са српским таблицама на Косово, док се наставља анализа ситуације од стране безбедносних институција. Следеће радње биће предузете на основу препорука институција за спровођење закона", рекао је Круезиу, пренео је синоћ Радио Слободна Европа.

За сада није јасно да ли је Курти после најновијих притисака из Брисела, порука да је потребно да хитно примени мере ка деескалацији ситуације, одустао од забране уласка на КиМ за возила са српским таблицама, или ће мера забране бити уведена касније током дана. Јуче поподне, од најава из Приштине да ће бити забрањен улазак за камионе до примене те мере прошло је тек неколико сати.

Јасно је да би забрана кретања преко Јариња за возила са српским таблицама донела велике проблеме становништву на северу КиМ пошто су велики број људи везан за централну Србију, они иду у Рашку на посао, по лекове, док је велики број оних који из Рашке различитим пословима иду до Лепосавића или Северне Митровице...

Најновија криза на северу КиМ ескалирала је од уторака око подне када су косовски специјалци упали у центар Северне Митровице и у једном фризерском салону ухапсили Милуна Миленковића, кик бокс тренера под оптужбом да је "један од вођа Цивилне заштите" као и "организатор напада на припаднике Кфора у Звечану".

После хапшења Миленковића у Северној Митровици окупио се велики број Срба, бачен је и сузавац, шок бомба, полетеле су и каменице.

Подсећамо, јуче су на територији централне Србије, како је објавио МУП Србије, на подручју  општине Рашка, ухапшена тројица косовских специјалаца под пуном ратном опремом. Власти у Приштини хапшење су окарактерисале као "киднаповање", дошло је до новог затезања ситуације као прву меру, Влада у Приштини одлучила је да затвори административне прелазе за теретни саобраћај.

 

 

image