Србија и Балкан

Брнабић на седници Скупштине: Нећу предложити смену Гашића, може да се иде на изборе

Након одлагања седнице због недостатка кворума, на данашњем заседању појавило се 167 посланика
Брнабић на седници Скупштине: Нећу предложити смену Гашића, може да се иде на изборе© TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да неће предложити смену министра унутрашњих послова Братислава Гашића, јер је радио озбиљно, посвећено и да нема његове одговорности за трагедије које су се догодиле, а опозицији поручила да се на власт не може доћи насиљем ни на улици, већ на изборима и да је за њих увек спремна.

"Он нема никакву личну одговорност за трагедије које су се догодиле, радио је озбиљно и одговорно, полиција поступала ефикасно и брзо након злочина", рекла је Брнабић.

Подсетимо, седница Скупштине Србије на којој треба да се разматра предлог за смену министра унутрашњих послова Братислава Гашића након два масовна злочина, у београдској Основној школи "Владислав Рибникар" и у околини Младеновца, била је заказана за јуче, али је због недостатка кворума одложена за данас. Седница је данас била одложена на сат времена, а настављена је пошто је обезбеђен кворум.

Током расправе у Скупштини Србије о иницијативи 61 посланика опозиције за изгласавање неповерења министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу, Брнабић је поручила опозицији и да могу да добију оставку целе Владе Србије.

"Нисам за смену смену Гашића, али можете да добијете оставку читаве владе, након тога иду избори. За њих смо увек спремни, рачунајте на то да имате моју оставку. Ја сматрам да је важно да се легитимитет потврди на изборима, а можда ће се људи одлучити да гласају за вас да би плата полицајца поново била 41.000 динара, а медицинске сестре 37 хиљада динара", рекла је премијерка.

Она је додала да су избори једини начин да се дође на власт у Србији.

"Ми долазимо у Скупштину када год ви затражите. Ја сам овде пети пут, упркос свему што се дешавало. Гласамо за дневни ред који ви хоћете. Нећемо насиље, мислимо да у демократском друштву мора да се разговара и да насиље не може да донесе ништа добро, а свакако не на власт. У Србији се на власт долази само изборима", нагласила је Брнабић.

Премијерка Ана Брнабић је поручила опозицији да ова седница не би ни била одржана да владајућа коалиција није најпре гласала за дневни ред седнице, а потом и обезбедила кворум за рад.

"Овај кворум на најбољи начин је показао колико вам је заиста стало да разговарамо о овоме. Захтев за Гашићеву смену је један од ваших основних захтева овде, као и на протесту, па да ли је онда могуће да два дана ви као организатори протеста не можете да се прикупите да имате кворум да се о томе разговара", упитала је Брнабић.

Она је такође поручила и да није реално да се захтеви са протеста против насиља испуњавају на улици, те је рекла и да посланици који их испостављају треба да дођу на посао у скупштину где о томе треба да се разговара.

Брнабић: Срби на КиМ нису сами

Брнабић је у Скупштини Србије током седнице на којој се расправља о предлогу за гласање о неповерења министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу рекла да је видела један транспарент на којем пише "Срби са КиМ, нисте сами", оценивши да су они који подижу транспарент 2001. године "пустили 1.900 албанских терориста из затвора од којих је већина 2004. године извршила погром на КиМ."

Додала је да је док је Вук Јеремић био министар спољњих послова 2008. године једнострано проглашена независност тзв. Косова.

Брнабић је изјавила да су "2010. управо ови који држе тај транспарент из те странке (Народна странка), тог човека, поставили питање Међународном суду правде и тако дали алиби Приштини и свима онима који су признали једнострано проглашену независност тзв. Косова", рекла је Брнабић.

Додала је да је када је питање постављено прво помислила да можда није било добро формулисано.

"А онда прочитате у депешама Викиликса да је Вук Јеремић добро поставио питање. Зато што је рекао да они желе 'декосовизацију Србије'. Да је то политика тадашње Владе Србије. Да ће то нама помоћи да решимо проблем. Онда схватите да је добро постављено питање, са том намером и циљем који су на крају крајева и добили", рекла је Брнабић.

Додала је да су 2010. године преговори о КиМ из Уједињених нација, где, како је рекла, Србија има много савезника, пребачени у ЕУ.

"У ЕУ где имамо много мање савезника и где смо у много лошијем положају. Што је било потпуно у складу са политиком декосовизације коју су рекли да воде, али нису то рекли грађанима Републике Србије већ америчкој амбасади. Да су били отворени према грађанима то би било фер. Свако има право у демократском друштву на своју политику", оценила је Брнабић.

Премијерка је рекла и да успостављање административног прелаза резултат политике која је вођена до 2012. године.

"Ви сте 2011. године поставили границу између Срба и Срба, Јариње и Брњак и данас ти људи имају образа да Србима на КиМ поруче 'Срби на КиМ нисте сами'", рекла је Брнабић.

Додала је да Срби на КиМ ипак нису сами и да могу да рачунају на помоћ институција Републике Србије.

image