Србија и Балкан

Скупштина Србије о безбедносној ситуацији: Расправа о трагедијама, ријалитију и смени Гашића

На седници ће се расправљати и о предлогу одлуке о формирању Анкетног одбора ради утврђивања чињеница и околности које су довеле до масовних убистава
Скупштина Србије о безбедносној ситуацији: Расправа о трагедијама, ријалитију и смени Гашића© Народна Скупштина Србије

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић сазвао је за данас у 15 часова посебну седницу Народне скупштине на којој ће се, између осталог, разматрати Извештај о безбедносној ситуацији у Србији насталој након масовних убистава у ОШ "Владислав Рибникар" у Београду и на подручју око Смедерева и Младеновца, који је поднела Влада Републике Србије.

На седници ће се расправљати и о предлогу одлуке о формирању Анкетног одбора ради утврђивања чињеница и околности које су довеле до тих масовних убистава и утврђивања пропуста у одређивању надлежности и предузимању одговарајућих радњи.

Пред посланицима је и извештај РЕМ-а о надзору програма комерцијалних телевизија са посебним освртом на извештавање о случајевима насиља, који је поднео управо РЕМ.

Чланови Одбора за културу су на јучерашњој седници усвојили тај извештај већином гласова, а заменик председника Савета РЕМ-а Милорад Вукашиновић је током расправе рекао да ТВ Пинк И ТВ Хепи испуњавају све законске услове за емитовање програма на националној фреквенцији.

Опозиција је иначе након трагедија у Србији тражила да се овим телевизијама одузме национална фреквенција јер, како су навели, те телевизије "промовишу насиље" и ријалити програме.
Вукашиновић је рекао да се у јавности појављивала теза да те ТВ са националном фреквенцијом не испуњавају услове из добијених дозвола, рекавши да то није тачно.

Када је реч о ријалити програмима, Вукашиновић је рекао да ТВ Хепи годину и по дана не емитује такав садржај. Каже да се сензације преносе путем друштвених мрежа и затворених канала, а штампа у потрази за тиражима, додаје, "пласира те информације кроз бомбастичне наслове који чак не одговарају садржају”.

"Доста тога је исценирано у ријалитијма да би се подигла гледаност", навео је Вукашиновић.

Када је реч о појављивању криминалаца у ријалитима, Вукашиновић каже да ниједан закон не ускраћује грађанска права лицима која су служила казне.

Опозиција није задовољна извештајем РЕМ-а, оцењују да се њиме релативизује насиље и траже оставке чланова РЕМ-а, као и укидање ријалити програма на телевизијама.

На дневном реду седнице, коју је заказао председник Скупштине Србије Владимир Орлић, су и предлози опозиције, између осталог 61 посланик тражи да се гласа о неповерењу министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу.

Пре неколико дана председник Србије Александар Вучић је рекао да Гашић неће бити смењен и да одлично ради свој посао.

image