Србија и Балкан

Завршена расправа у Скупштини: Опозиција тражи смену Гашића; Брнабић: Није време за поделе

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да ће од сутра почети примена електронског система пријаве насиља над децом на платформи "Чувам те"
Завршена расправа у Скупштини: Опозиција тражи смену Гашића; Брнабић: Није време за поделе© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Посланици скупштине Србије разматрали су данас безбедносну ситуацију у нашој земљи, две недеље након масовних убистава у Београду и на подручју Смедерева и Младеновца. Трећој седници првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије присуствовала је и председница Владе Србије Ана Брнабић.

Седница је почела минутом ћутања за све жртве трагичних догађаја.

На дневном реду је био извештај о безбедносној ситуацији у Републици Србији насталој након масовних убистава у ОШ "Владислав Рибникар" у Београду и на подручју Смедерева и Младеновца.

Друга тачка дневног реда је извештај о надзору програма пружалаца медијских услуга за период од октобра 2022. до краја марта 2023. са посебним освртом на извештавање о случајевима насиља у ТВ програмима који је поднело Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ). У оквиру ове тачке дневног реда је и Предлог закључка Одбора за културу и информисање од 17. маја ове године.

Такође, на дневном реду је и предлог одлуке о образовању Анкетног одбора ради утврђивања чињеница и околности које су довеле до масовних убистава у ОШ "Владислав Рибникар" и на територији Смедерева и Младеновца, као и захтев дела опозиције да министар полиције Братислав Гашић буде смењен.

Заседање се наставља сутра.

  • 18. мај 2023 • 17:58

    17:58

    Премијерка опозицији: Нисте ми дали ниједан конкретан предлог

    Прошле године је у оквиру породичних и партнерских односа настрадало је 40 људи, 2012. 64, али никада се није десило да неки опозициони лидер за то оптужује власт.

    "То је релативизација злочина, крив је онај ко је убио, не може за то да буде крив Александар Вучић или грађани који гласају за њега", рекла је председница владе.

    Додала је да је потребно заједништво, а не да позивају на протесте против насиља људи који су највеће силеџије у овом друштву, како је навела.

    "Имали сте на Новој С параду насиља и то од стране професора универзитета Јове Бакића и нико то није осудио, а он ради с младим људима. Јел треба неко да узме пушку, убије неког и каже професор ми је то рекао", рекла је Брнабић.

    Легалног оружја 2002. године било је 1.064.555, када се десила још већа трагедија 2007. било је 1.160.277, али тада нико није то замерио тадашњој власти, навела је премијерка.

    Радило се на смањивању наоружања, рекла је Брнабић и навела да је број дозвола смањен на мање од 800.000.

    "Нисам чула ниједан конкретан предлог, осим да се смени министар полиције који добро ради свој посао. Што се тиче РЕМ-а извршна власт нема надлежности, ви бирате чланове РЕМ-а, а не влада. Нисте ми дали ниједан конкретан предлог шта да урадимо да смањимо насиље, сви предлози су вам политички", рекла је Брнабић.

     

  • 17:40

    Позиви на протесте, тражење оставки и одузимања фреквенција

    Посланик Радомир Лазовић (Зелено-леви клуб) обратио се просветним радницима и упитао их како се осећате наставници када чујете премијерку која каже да имамо најсавременији просветни систем и остварујемо најбоље резултате на такмичењима.

    "Поента наше реакције, опозиције и грађана, није политичка, она је крик, вапај да се нешто промени. Боримо се зато што сте после страшне трагедије рекли да систем није заказао", рекао је Лазовић.

    Додао је да смо јуче и данас поново имали дојаве о бомбама у школама, а ви кажете да је систем стабилан.

    "Када се овако велике трагедије десе, мора све да стане. Мора да се направи оштар рез са досадашњим системом, да се стане на крај насиљу. Да министри поднесу оставке, то је нормално", додао је Лазовић.

    Он је поново позвао грађане на уличне протесте, као што су то раније учинили и неколико других представника опозиције.

    Миленко Јованов (А. Вучић-Заједно можемо све) одговорио му је да се није чуо ниједан предлог решења, само политички позиви.

    "Шта су ваши предлози? Онда када променимо РЕМ да Шолаку дамо националну фреквенцију, када сменимо два министра и Вулина, укинемо Пинк и Хепи, онда смо решили све проблеме у земљи. Ако хоћете промене зашто не питате Шолака да скине 40 Пинкових канала са СББ-а", упитао је Јованов и додао да су злоупотребили све велике трагедије у земљи.

    Навео је и да су они који позивају на протесте против насиља, нападали полицију и најстрашније вређали полицијске службенике на протесту због Савског насипа.

    Премијерка Брнабић рекла је да стоји иза својих речи да систем није заказао.

    "Не можете да кажете за 'Рибникар' да је систем заказао јер та школа је имала педагога, психолога, школског полицајца, приватно обезбеђење, имала је све", рекла је премијерка и додала да насиље у друштву јесте огроман проблем о којем стално размишља.  

    Први протест је можда био протест грађана, овај други, као што сте и ви рекли, јесте искључиво политички протест, не протест грађана ни комеморативни скуп, рекла је премијерка и подсетила да је на том протесту позивано на убиство председника и насиље према њему и члановима његове породице.

  • 17:08

    Брнабић: Ником у свету није пало на памет да за масовна убиства оптужује власт

    Премијерка је рекла да је срамота да се политички делимо око ове теме, додајући да ово превазилази политику, да је то тема читавог нашег друштва која не треба да се политизује. Истакла је да такав приступ не води решењу, већ све даље од њега.

    "Ово се дешавало у већини земаља света, у САД је било ове године 190 различитих масовних убистава, од тога 18 у школама. Томе приступају као друштво које гледа шта може да се уради. У Норвешкој је Брејвик убио 77 људи. Нико за то није оптуживао власт, неку другу политичку странку, било ког појединца у том друштву. Никада никоме то није пало на памет. То једноставно није нормално, није људски и пристојно", рекла је премијерка.

    Навела је да ником у свету није пало на памет ни да покрене политичке протесте због тога и подсетила да ни када су се десила масовна убиства у Малој Иванчи и Јабуковцу, нико није кривицу сваљивао на тадашњу власт. 

    Морамо још много да радимо на јачању нашег просветног система, доста је урађено, али има још много тога да се ради.

    "Не могу да се сложим с вама да је све лоше, да нема квалитета у просветном систему. Наши ђаци и наставници постизали су најбоље резултате у историји Србије на такмичењима", рекла је Брнабић.

  • 16:53

    Увођење нових кривичних дела и платформа за пријаву насиља

    Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да ће од сутра почети примена електронског система пријаве насиља над децом на платформи "Чувам те". Премијерка је рекла да су предузете активности за пуштање у рад електронског система пријаве насиља за грађане и надлежне органе и установе у оквиру националне платформе за превенцију насиља која укључују децу.
    "Поред видео снимака, са предавањем на различите теме у вези са безбедношћу и вршњачким насиљем, на платформи 'Чувам те', креиран је систем за пријаву насиља који ће користити грађани, надлежни органи и установе", навела је премијерка.

    Додала је да ће на једном месту, преко Тријажног тима који је успостављен у оквиру Министарства за информисање и телекомуникације, сви надлежни органи пратити буквално сваку пријаву насиља према детету и ток њеног решавања.

    Брнабић је навела и да је од 2000. године било је 14 вишеструких убистава на територији Србије са четири и више усмрћених, најтежа су била у Великој Иванчи 2013. са 13 усмрћених, Јабуковцу 2007. са деветоро мртвих и Лесковцу 2002. са седам усмрћених, подсетила је премијерка.

    "Како би се овоме одупрли, влада наставља са имплементацијом мера, прва и најважнија је разоружавање Србије са циљем да се смањи и до 90 одсто. Запослићемо додатних 1.200 полицајаца који ће радити на безбедности у школама. Ово можемо да завршимо до краја године", рекла је Брнабић.

    Додала је да влада ради на изменама свих закона потребних за пуну имплементацију свих мера.

    "Министарство правде је припремило измене и допуне кривичног закона у оквиру којих  се разматра смањивање старосне границе кривично-правне одговорности малолетних лица са 14 на 12 година старости. То је комплексно питање и желимо да чујемо различите стручњаке", рекла је Брнабић.

    Током обраћања премијерке, део посланика опозиције повремено је викао и на моменте прекидао њено излагање, а након што је премијерка завршила представљање извештаја председник Скупштине Владимир Орлић опоменуо је једну посланицу да се "у Скупштини Србије ником не псује мајка".

    Навела је и да су изменама и допунама предвиђена два нова кривична дела: несавесно држање ватреног оружја и обучавање малолетног лица за руковање ватреним оружјем, као и производња нелегалног оружја.

    Предвиђене су и пооштрене казне за насиље у породици и групу кривичних дела против полне слободе, додала је председница владе.

    "Жао ми је што се део опозиције одлучио за перформанс, а не за расправу у најтежој ситуацији коју смо до сада имали у нашем друштву. Мислим да се борба против насиља не води на Газели ускраћивањем права на слободу кретања, већ се води речима, у скупштини, пред очима свих грађана наше земље", истакла је Брнабић.

  • 16:39

    Брнабић: Није време за политичке поделе  

    Време је за разговор о свим темама, не за политичке перформансе, рекла је обраћајући се посланицима председница Владе Србије Ана Брнабић.

    "Није време за политичке поделе. Скупштина је једини форум у којем треба да као озбиљни људи разговарамо о мерама које предузимамо", рекла је она.

    Премијерка је представила извештај полиције о стању безбедности након две масовне пуцњаве.

    "Безбедност деце, ученика и школа је један од приоритета рада полиције. Полиција континуирано прати стање у овој области. На територији Србије полицијске управе на почетку сваке школске године врше анализу стања безбедности ученика и школа у претходној школској години. У првој половини септембра организују се у оквиру тога састанци са директорима и начелницима Школских управа са циљем превазилажења проблема и указивања на оне најчешће", навела је премијерка.

    У извештају се наводи и да је од 2018. обучено 327 полицијских службеника да раде као школски полицајци. У току 2022/23. одржано је 3.385 предавања ученицима, посета ученика полицији, дружења с полицијом.

    "На подручју Београда има 327 васпитно-образовних установа. До 3. маја у школама је било  ангажовано 140 школских полицајаца који су покривали 205 школа. Након трагичног догађаја у 'Рибникару' истог дана наложено да ПУ контактирају директоре свих школа, као и да се интензивира полицијски рад у близини школа. Након друге масовне пуцњаве наложено је видљиво присуство полиције. Полицијски службеници њих 12.368 ангажовано је у 1.832 школе, како државне тако и приватне", рекла је Брнабић.

    Она је подсетила и на мере већа контроле наоружања. 

    Прегледано је, како је навела, 25 стрељана, а до сада предато 26.339 комада оружја.

    Седници осим премијерке присуствује и пет министара у Влади Србије: полиције Братислав Гашић, здравља Даница Грујичић, правде Маја Поповић, за бригу о породици Дарија Кисић и рада Никола Селаковић.

  • 16:12

    Ко разоружава Србију

    У ком својству Европска унија и једна страна фондација чији је део и Немачка, а сарађују и са полицијом тзв. Косова, учествују у разоружавању Србије, питао је представнике Владе Србије Марко Ристић (Српска странка Заветници). Он је навео да је недопустиво да они који помажу у наоружавању косовске полиције учествују у кампањи разоружавања Србије.

    Борко Пушкић (Двери- Патриотски блок) затражио је од владе забрану емисија као што је "Задруга" где се, како је навео, промовишу сексуалне перверзије свих врста. Позвао је и на контролу кладионица где, како је истакао, одлази велики број малолетника.

  • 15:49

    Посланици опозиције траже оставку Гашића  

    Део посланика опозиције затражио је оставку министра полиције Братислава Гашића, укидање националних фреквенција телевизијама Пинк и Хепи, али и смену чланова Савета РЕМ-а. Срђан Миливојевић (ДС) рекао је да су то захтеви са протестних скупова и навео да је рок за њихово испуњење сутра до 18 сати за када су, како су навели заказали нови протест.

     

image