Србија и Балкан

Подмукли план уништавања Републике Српске: Додик дао рок Уставном суду

Република Српске захтева да се донесе одлука да се неће одлучивати о било ком питању или било којој процедури све док се не донесе Закон о Уставном суду БиХ, поручио је председник РС
Подмукли план уништавања Републике Српске: Додик дао рок Уставном суду© Alexey Filippov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Tanjug

Председник Републике Српске Милорад Додик дао је рок Уставном суду да до петка у 12 часова укине одлуку којом је избрисао одредбу у Правилу о одгађању седнице ако не присуствују најмање тројица судија.

Додик је истакао да ће заказати посебну седницу Народне скупштине Републике Срспке у уторак 27. јуна, на којој ће се донети закон о непримењивању одлука Уставног суда на простору Српске.

"Ми тај закон већ имамо израђен и лако ћемо га донети", навео је Додик, преноси РТРС.

Истакао је да Република Српске захтева да се донесе одлука да се неће одлучивати о било ком питању или било којој процедури све док се не донесе Закон о Уставном суду БиХ.

Уколико то не буде до петка у 12.00 часова, Додик је рекао да су учесници данашњег састанка договорили да ће председник затражити саветодавно мишљење Уставног суда Српске о насталој ситуацији и положају Српске и својим саветодавним правним мишљењем препоручити правно понашање.

Истакао је да је одлука Уставног суда БиХ да измени Правила о одгађању седнице ако не присуствују најмање тројица судија део подмуклог плана уништавања Републике Српске.

Истакао је да Уставни суд нема добре намере према Српској и руши одлуке о конститутивности народа.

"Уставни суд се понаша бахато и антисрпски. Сматрамо да је ово антиуставно и антидејтонско понашање Уставног суда БиХ", навео је он.

Додик је рекао да ће се политичким средствима заштитити права.

"То не значи излазак из БиХ, већ повратак на Дејтонски мировни споразум. Све чинимо са директним уверењем, јер све што се ради је прича да се Републици Српској отме имовина, а без имовине нема Републике Српске", рекао је Додик.

Он је нагласио да, уколико се ова ситуација не рашчисти, биће одлучни, те да је разговарано о томе да Влада припреми одлуке о исплати плата запосленим у институцијама БиХ.

Састанку су присуствовали српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић и премијер Српске Радован Вишковић, те министри у Влади Српске.

Позиву су се одазвали председници странака које чине владајућу коалицију у Српској лидер Уједињене Српске Ненад Стевандић, Социјалистичке партије Петар Ђокић, Народне партије Српске Дарко Бањац, Демоса Недељко Чубриловић, Социјалистичке партије Српске Горан Селак и Народног демократског покрета Бојан Шапурић.

Представници опозиције се нису одазвали на састанак.

РТРС подсећа да је Уставни суд БиХ јуче саопштио да је избрисао одредбу у Правилу о одгађању седнице ако не присуствују најмање тројица судија које је изабрао Представнички дом Парламента Федерације БиХ и најмање један судија кога је изабрала Народна скупштина Републике Српске.

image