Србија и Балкан

Посланици Републике Српске захтевају: Уставни суд БиХ без страних судија

Гласањем да се у Српској не спроводе одлуке Уставног суда БиХ и да се из њега повуче судија из РС, владајућа коалиција је поручила да не прихвата селективну правду и неуставне одлуке овог суда
Посланици Републике Српске захтевају: Уставни суд БиХ без страних судија© Narodna skupstina Republike Srpske

На посебној седници Народне скупштине посланици су данас усвојили закључке о повлачењу судије из Републике Српске из Уставног суда БиХ и укидању рокова за повлачење сагласности о пренесеним надлежностима у области индиректног опорезивања, правосуђа, одбране и безбедности, преноси РТРС.

Гласањем да се у Српској не спроводе одлуке Уставног суда БиХ и да се из њега повуче судија из РС, владајућа коалиција поручила је да не прихвата селективну правду и неуставне одлуке овог суда, на чијем удару је, кажу, српски народ и имовина Српске.

Овим закључком Народна скупштина је задужила посланике из Српске у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ да у што краћем року у парламентарну процедуру упуте Закон о Уставном суду БиХ, којим ће састав суда бити без страних судија.

Опозиција је била против. Овај закључак ступа на снагу наредног дана од дана доношења.

Упркос јединственом ставу да је деловање Уставног суда БиХ неуставно и усмерено на развлашћивање Српске, посланицима опозиције је спорно што нису испоштовани закључци Народне скупштине о неуставном деловању Уставног суда БиХ из фебруара 2020. године и враћању надлежности из децембра 2021.

Из владајуће коалиције указали су да закључци о враћању надлежности остају, али се укидају рокови за реализацију. То ће, наводе, омогућити Влади да акте о враћању надлежности упути у скупштинску процедуру, када то буде неопходно за заштиту и опстанак Републике Српске.

Усвојен је и закључак којим Народна скупштина Републике Српске задужује посланике из Републике Српске у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ да у што краћем року припреме и упуте у парламентарну процедуру Закон о Уставном суду БиХ, којим ће се дефинисати састав Уставног суда БиХ без страних судија.

Овај закључак предложили су клубови посланика СНСД-а, СП-а, Демоса, Уједињене Српске, НПС-а, СПС-а и ДНС-а.

Народна скупштина усвојила је и закључак о усвајању Информације о закључцима Народне скупштине Републике Српске усвојеним 10. децембра 2021. године.

Ови закључци се мењају на начин да се рок од шест месеци за њихово извршење брише, а да се Влади Републике Српске омогућава да одговарајуће законе и друге прописе упути у скупштинску процедуру када за то буду наступиле одговарајуће околности.

Председник парламента Републике Српске Ненад Стевандић закључио је рад шесте посебне седнице Народне скупштине Републике Српске, пренео је РТРС.

 

image
VV inauguration
banner