Србија и Балкан

Биковић за РТ Балкан: Русија има много квалитетних филмова са међународним потенцијалом (ВИДЕО)

Реакције публике у Србији на руски филм "Изазов", први у свету који је сниман у свемиру, биле веома позитивне, каже српски глумац који је играо у овом филмском остварењу
Биковић за РТ Балкан: Русија има много квалитетних филмова са међународним потенцијалом (ВИДЕО)© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Јединствен је осећај да гледате филм за који знате да није само научно-фантастичан по свом садржају, већ и да је снимљен на научно-фантастичан начин, каже глумац Милош Биковић говорећи о филму Клима Шипенка "Изазов" који је сниман у свемиру, а у којем је српски глумац играо.

Он је за РТ Балкан рекао да су реакције публике у Србији на овај руски филм, први у свету који је сниман у свемиру, биле веома позитивне и да људи нису очекивали то што ће да виде. Одговарајући на питање може ли се очекивати да се више руских филмова емитује у Србији у скорије време, Биковић је навео да морају мало више руске компаније да се заинтересују за српско тржиште и да мало активније промовишу филм.

"Рецимо, 'Слуга' је био најгледанији у српским биоскопима 2020. године. То је могуће урадити са квалитетним филмовима, када се произведе филм који може да има међународни потенцијал, а таквих филмова у Русији има. Има их довољно да могу да константно присуствују на другим тржиштима, па самим тим и на српском", каже Биковић.

Он је навео да је филмско тржиште у Русији велико и да се развија, као и да због тога привлачи квалитетне кадрове и даје им могућности.

"На великом тржишту квалитет вам одређује успех. На малом тржишту не можете да се развијате зато што није директна веза између квалитета и резултата. На неким малим тржиштима која су затворена довољно је да будете довољно добри да бисте добијали могућност да стварате, а многи на малим тржиштима немају могућност да стварају зато што нису упали у неки воз неке екипе која ради, која се успоставила и која иде из пројекта у пројекат", рекао је Биковић.

Глумац је говорио и о све већем ангажману својих српских колега у Русији, рекавши да је то логичан процес и да мисли да је одлично што је то тако.

"Могу само да поменем Ивана Босиљчића и Милену Радуловић који су направили врло запажене улоге и који имају врло светле перспективе за даље. Највећа баријера је језик који није толико страшан и није га немогуће савладати. Најтеже је извршити то фино полирање да дођете до тога да немате акценат, али ако се језик учи и ако се човек мало потруди мислим да је то могуће", нагласио је Биковић.

Он је подсетио да је било и руских глумаца у српском пројекту "Јужни ветар" и навео да би можда требало  да буде више руских пројеката на српском тржишту.

image