Србија и Балкан

Чланови председништва СДС најавили оставке због лоших изборних резултата

На овим Општим изборима СДС је остварила убедљиво најлошији резултат када је реч о Народној скупштини Републике Српске
Чланови председништва СДС најавили оставке због лоших изборних резултатаwww.globallookpress.com © Haris Memija/Xinhua

Српска демократска странка (СДС) у четвртак ће одржати седницу Председништва странке и није искључена могућност да сви чланови Председништва поднесу оставку Главном одбору странке.

Члан Председништва СДС-а Ђорђе Миличевић саопштио је да је странка започела анализу изборних резултата која говори да је "СДС остварио врло лош резултат за Народну скупштину и Парламент БиХ не доводећи у питање ниједног тренутка ову ситуацију са аспекта нерегуларности".

"Мимо тога СДС је остварио врло лош резултат у свим изборним јединицама. Оно што је индикативно је да тамо где су били млади људи попут Лопара, Шамца, Модриче и Брода тамо су остварени резултати преко 35 и 40 одсто за Народну скупштину. То говори у правцу да СДС, врло хитно, у наредним данима треба детаљно да анализира резултате и да генерално као Председништво поднесемо оставку према Главном одбору странке и размишљамо о новом руководству Српске демократске странке", рекао је Миличевић.

Да ће седница бити одржана у четвртак, потврдио је за "Независне" и Немања Васић, такође члан Председништва СДС-а који је напоменуо да је неспорно да је СДС у паду и да и они као Председништво треба да преузму одговорност. Према његовим речима, цео изборни процес је "обична лакрдија".

"Ми морамо да поднесемо одговорност за лош резултат без обзира на то што је изборни процес лакрдија", истакао је Васић.

Иначе, на овим Општим изборима СДС је остварила убедљиво најлошији резултат када је реч о Народној скупштини Републике Српске. Тај резултат лошији је чак и од оног из 2006. године, када је СНСД преузео власт.

СДС је 2006. освојио 103.035 гласова, а на последњим изборима "свега" 95.648 гласова.

На претходним Општим изборима СДС је за Народну скупштину Републике Српске освојио 123.515 гласова, а 2014. године 173.824 гласа.

2022. – 95.648 гласова
2018. – 123.515 гласова
2014. – 173.824 гласова
2010. – 120.136 гласова
2006. – 103.035 гласова

image