Србија и Балкан

Савети Данијела Сервера о Вучићу и Куртију: Спустите нишан и прилагодите стратегију

Професор Универзитета "Џонс Хопкинс" изјавио је да тренутни приступ Запада нормализацији односа Београда и Приштине неће функционисати, јер "циља превисоко, а нагиње предалеко"
Савети Данијела Сервера о Вучићу и Куртију: Спустите нишан и прилагодите стратегију© Milos Tesic/ATAImages

Док Приштина наставља да хапси Србе на Косову и Метохији, и северно и јужно од Ибра, док их албански полицајци пребијају и малтретирају у затворима, а шеф европске дипломатије Жозеп Борељ на разговоре у Бриселу позива обе стране, албански лобиста, амерички професор има нове савете за Вашингтон.

Професор Универзитета "Џонс Хопкинс" Данијел Сервер изјавио је да тренутни приступ Запада нормализацији односа Београда и Приштине неће функционисати, јер "циља превисоко, а нагиње предалеко".

Како каже, председник Србије Александар Вучић није спреман да прихвати територијални интегритет Косова, а још мање суверенитет.

"Морате да спустите нишан и прилагодите стратегију", препоручује овај албански лобиста у тексту на свом блогу (peacefare.net).

У односу на Приштину препоручује "мање штапа, а више шаргарепе".

"Ако наставите са вашим тренутним приступом, ризикује се подривање нормализације и изазивање озбиљне регионалне нестабилности. Босна иде ка де факто подели, а Црна Гора плови ка потчињености Србији", каже Сервер.

Зато он позива Вашингтон да пре него што се неуспех одвије изврши темељну процену стратегије и да се опширно консултују како да потисну стране напред, пре него што их врате уназад.

"Да ли сте вољни да размислите пре него што изазовете више проблема на Балкану него што их решите", упитао је он.

Америка не зна како да изађе на крај са Вучићем

Сервер је изјавио да Америка греши и не успева ни у односу према премијеру привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, ни са Вучићем.

"Он (Вучић) је наставио да гради мрежу војних и безбедносних односа са Москвом, као и безбедносних и економских односа са Пекингом. Сада седи на три столице", каже Сервер.

Према његовим речима, Србија и даље много више зависи од Европске уније него од Русије или Кине у трговини и инвестицијама, али је ЕУ учинила мало да искористи своје полуге.

"САД су Вучића храниле углавном шаргарепом. Хвалимо га као партнера, ретко помињемо његову медијску манипулацију или блиску корупцију, уздржавамо се од тврдњи шта знамо о његовој контроли насилника који доминирају на северу Косова и који су напали Кфор, не критикујемо га због мобилизације војних снага и оживљавамо сарадњу са Националном гардом", каже Сервер.

Како каже, Америка је Вучића "почастила" посетом администратора Америчке агенције за међународни развој (УСАИД), борца за демократију и стручњака за злочине против човечности, али је Вучић после тога вечерао "са осуђеним ратним злочинцем".

Сервер додаје да Америка "разумљиво цени то што је Вучић дозволио да оружје иде у Украјину, али тешко да је то жртва са његове стране".

"ЕУ и САД са мисионарским жаром следе Вучићев главни приоритет - Заједницу општина са српском већином (ЗСО) на Косову. Али они нуде мало заузврат осим обећања да ће обновити већ неуспеле напоре за добијање међународног признања Приштине", каже Сервер.

Брисел тврди да у Европи постоји 16 модела попут ЗСО, али да сваки од њих је у земљи коју признају суседи.

"Са признањем Србије, Косову би требало да буде драго да организује ЗСО као и други", каже овај албански лобиста.

image