Свет

Један поглед из Вашингтона: Балкан се распада, а криви су Вучић и "српски свет"

САД и ЕУ се погрешно ослањају на Србију као кључну државу у региону за постизање стабилности, занемарујући да она жели да влада свим Србима на Балкану, истакао је Данијел Сервер
Један поглед из Вашингтона: Балкан се распада, а криви су Вучић и "српски свет"© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Босна се суочава с ризиком од сецесије, као и "Косово", Црна Гора је већ "пала", и ништа од тога се није десило случајно, а будући да су Американци и Европљани поклекли, неопходна је промена приступа балканским проблемима – овако види погоршање ситуације у региону некадашњи амерички дипломата и албански лобиста Данијел Сервер у тексту на свом блогу (peacefare.net).

У Босни и Херцеговини главни проблем је, по њему, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и његове тежње за независном Републиком Српском, односно њено припајање Србији, али и сарадња с Русијом. Сервер примећује да Додик већ дуго жели да се ослободи контроле коју намећу БиХ и међународна заједница.

За погоршање на "Косову" одговоран је пак председник Србије Александар Вучић, пошто контролише Србе који живе северно од реке Ибар – зато су избори прошли мирно и на њима нису учествовали Срби.

Коментаришући да су новоизабрани градоначелници у четири српске општине Албанци, Сервер је приметио да не би желео да буде један од њих будући да ће имати малу или никакву сарадњу с локалним српским званичницима и већинским становништвом, док ће Вучић наставити да управља тим подручјем.

"Тешко да ће Приштина ишта моћи да уради", написао је Сервер, те додао да је Вучић већ заузео Црну Гору. 

Српски председник је наводно уз помоћ хибридних операција и уз руску подршку изабрао новог председника Јакова Милатовића, који тврди да је про-ЕУ, али је више него наклоњен Србији. 

"Црна Гора је чланица НАТО-а. Србија тражи војно неутралан статус. Ово би требало да спречи било какву анексију, али уједно слаби Алијансу, убацујући у њену средину још један спојлер попут Мађарске", констатује Сервер.

Све ово пак није случајно – сматра албански лобиста – јер је део Вучићевих напора да оформи "српски свет", то јест државу за све Србе која обухвата територије суседних земаља. Зато у Босни дозвољава Додику да ради своје. На "Косову" користи оклевање премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да започне преговоре о механизму "самоуправљања" за Србе (ЗСО), а у Црној Гори су избори донели што он жели.

САД и ЕУ пропадају на Балкану – Србија се окренула Истоку

Међутим, САД и Европска унија су меке према овим дешавањима, игноришу Додика и ублажавају Вучићеве акције. Штавише, америчке дипломате се залажу за формирање ЗСО, оживела је војна сарадња две државе, а САД су обезбедиле и доста финансирања преко мултилатералних европских развојних банака. Али нема позитивних резултата, истиче Сервер.

"Док Американци и Европљани и даље заговарају да Србија пригрли Запад, Вучић је у ствари своју земљу дефинитивно окренуо Истоку", истиче Сервер и додаје да би победа Русије у Украјини отворила могућност анексије делова "Косова" и Босне и њихово припајање Србији. Кини је пак додељена улога финансијера Вучићеве велике државе.

"САД и ЕУ пропадају на Балкану. Морају да промене правац деловања. Њихова основна анализа је погрешна. Они се ослањају на Србију као кључну државу у региону за постизање стабилности, у сарадњи с Хрватском и Албанијом. Али Србија је ревизионистичка сила. Жели да влада свим Србима у региону. Хрватска и Албанија имају мање амбиције, али у истом правцу: да контролишу своје сународнике у суседној Босни и на 'Косову'", пише Сервер и истиче да су Западу добродошли само они који демонстрирају стварну солидарност са Западом.

Некадашњи амерички дипломата је констатовао да поделе хендикепирају Европу. Мађарски премијер Виктор Орбан делује као заштитник Вучића и Додика, спречавајући санкције обојици. Француска и Холандија су успориле изгледе за пријем Северне Македоније, Албаније и Босне и Херцеговине у Унију. То пак умањује привлачност ЕУ и у Србији и Црној Гори. 

"Пет држава чланица ЕУ које нису признале 'Косово' спречавају прави консензус у његову корист, чак и на релативно неконтроверзном гласању ове недеље у Савету Европе о процесу чланства Приштине", закључио је Данијел Сервер.

image