Србија и Балкан

Дипломатски рецепти Данијела Сервера: Штап за Вучића, шаргарепа за Куртија

Овде се заправо и не ради о градоначелницима, већ је у питању решеност Београда да задржи контролу над севером Косова, истиче некадашњи амерички дипломата, критикујући Американце што су подржали изборе на северу КиМ, али не желе да спроведу резултате
Дипломатски рецепти Данијела Сервера: Штап за Вучића, шаргарепа за Куртија© FOTO TANJUG/ STR

Након што је амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер рекао је да је отказивање учешћа "Косова" у вежби "Бранилац Европе 2023" прва последица за владу привремених приштинских институција, која је одбацила позиве Вашингтона да смири ситуацију на северу Косова и Метохије, стигла је и незванична информација да су САД забраниле састанке и посете приштинских званичника Америци.

Такође, САД су саопштиле да обустављају сваку врсту помоћи Америке за нова признања и чланство Приштине у међународним организацијама.

Иако делује као блага казна за оно што Куртијеви специјалци раде Србима на северу КиМ не само од 26. маја, већ и много пре тога, за поједине је и таква казна - превише. 

Тако некадашњи амерички дипломата и вишедеценијски албански лобиста Данијел Сервер оцењује да су санкционисањем "Косова", САД и ЕУ само "подигле улоге у лошој опклади". 

"Умирујући Београд, они се надају да ће натерати председника Вучића да напусти све чвршће везе са Русијом и Кином", образлаже Сервер у тексту на свом блогу (peacefare.net).

Он наводи да Вучић неће послати оружје Украјини, нити гласати за резолуцију Генералне скупштине УН којом се осуђује Русија, јер је изабрани аутократа који своју будућност види на Истоку, са другим аутократама. Новац из Кине и безбедносна подршка Русије су његови тренутни интереси. 

"ЕУ је много већи финансијер и инвеститор, али неуспех Уније да ефикасно условљава своју помоћ одржавањем демократије омогућио је Вучићу да говори једно, а ради друго. Американци су твитовали о његовом прихватању демократије, а заправо никада нису инсистирали на томе", каже Сервер, који, да подсетимо, не види никакав мањак демократије у "контејнерским" изборима на северу КиМ, на којима је било више изборних места (контејнера), него Срба који су на њих изашли

И небо би заплакало

Уместо тога, наставља Сервер, Стејт департмент је одлучио да покуша да изврши притисак на косовског премијера Куртија. 

"Његова мала, очигледно демократска земља је можда била највише проамеричка на свету. Она заиста нема алтернативу осим да се 'дружи' са САД. Американци то знају", дирљиво подсећа Сервер, са чим, руку на срце, нема ко се не би сложио. 

О инсистирању америчког амбасадора у Приштини Ховенијера да албански градоначелници не покушавају да се врате у своје канцеларије и да косовска полиција не покушава да спроводи закон на северу Косова, Сервер каже да је "очигледна нелогичност", са чим бисмо, такође, могли да се сагласимо, ако имамо у виду да су САД и ЕУ здушно подржали недемократске изборе на северу КиМ.

"Американци су подржали изборе, али не желе да спроведу резултате. Они подржавају владавину закона, али не желе да је косовска полиција спроводи. Они желе да Косово буде суверено, али не желе да његове институције функционишу из тамошњих канцеларија градоначелника", наводи се у тексту.

Шлаг на торти представља свакако Серверово критиковање америчког државног секретара Ентонија Блинкена, јер "критикује обе стране када насилници које спонзорише Београд нападају и рањавају војнике Кфора. САД нису рекле ни реч о појачаној приправности и размештању Војске Србије на граници са 'Косовом'".

Осим што се нико од горепоменутих није осврнуо на нападе на Србе који су мирно протестовали, интересантно је да Серверу смета и то што Војска Србије размешта своју војску на својој територији, али му, са друге стране, не смета бесправни упад косовских специјалаца на север КиМ.

"САД требало би да се преиспитају"

Сервер оцењује да су се, у настојању да придобију Србију за Запад, Американци заплели у контрадикторности, из којих се неће лако извући, те поручује да им је крајње време да се преиспитају, као што траже од Куртија. 

"Чак и ако успеју да савладају Куртија штапом, неће успети да савладају Вучића шаргарепом. Можда би боље функционисало обрнуто?", закључује некадашњи амерички дипломата, заборављајући да напомене да су и "штап и шаргарепа" одавно испробана техника. 

image