Србија и Балкан

Боцан-Харченко: Да ли је командант Кфора дозволио распоређивање Куртијевих специјалаца на север

Амбасадор Русије је позвао Кфор да се врати свом мандату који је дефинисан Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН
Боцан-Харченко: Да ли је командант Кфора дозволио распоређивање Куртијевих специјалаца на север© РТ Балкан

Амбасадор Русије Александар Боцан Харченко, позвао је Кфор да врати свом мандату који је дефинисан Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, да делује непристрасно и обезбеди стриктно поштовање утврђеног поретка који предвиђа да присуство приштинских специјалних снага на северу Косова мора бити усаглашено унапред, између осталог, са командом Кфора.

"Хвалисање  генерала НАТО звучи цинично и подругљиво према покрајинским Србима. Они се оправдано нису сложили са резултатима псеудоизбора 23. априла 2023. године, чак су и западњаци почели да говоре о потреби понављања гласања, али уз учешће Срба", рекао је Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко.

Руски амбасадор је коментарисао изјаву команданта Кфора Анђела Микела Ристуче, који је рекао да је захваљујући професионализму људи из целог Кфора, избегнут масакр 29. маја.

"Командант Кфора италијански генерал Анђело Микеле Ристуча је, коментаришући поступке својих подређених у Звечану 29. маја 2023. године, када су до зуба наоружани приштинска полицајци и КФОР употребили силу против Срба који су мирно протестовали, изјавио да се 'захваљујући професионализму' Кфора наводно успело да се спречи даља ескалација и људске жртве, наводи Боцан-Харченко.

Он је истакао да се Срби оправдано нису сложили са резултатима "псеудоизбра" у априлу 2023 године и да су припадници Кфора од неког добили наређење да штите тзв. косовске снаге безбедности и да растерају српски митинг. 

"Припадници Кфора, пак, од некога су добили наређење да заштите снаге безбедности косовских Албанаца и растерају српски митинг. Зар је то пут ка деескалацији? Пре је обрнуто. Ситуација на северу Косова и Метохије, који је насељен Србима, и даље је врло напета, настављају се неоснована привођења Срба и напади на цивиле, укључујући децу. Кфор се од тога дистанцирао – вероватно је заузет усавршавањем свог професионализма", каже Боцан-Харченко.

Амбасадор Русије је позвао Кфор да се врати свом мандату који је дефинисан Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН и упитао да ли је генерал Ристуча дозволио распоређивање тзв. косовских снага безбедности у близини зграда општина у Косовској Митровици, Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу.

"Позивамо Кфор да се врати свом мандату који је дефинисан од стране Савета безбедности УН у Резолуцији 1244. Да делује непристрасно и да обезбеди стриктно поштовање утврђеног поретка који предвиђа да присуство приштинских специјалних снага на северу Косова мора бити усаглашено унапред, између осталог, са командом Кфора. Сматрамо да би ширу јавност у Србији занимало да ли је генерал Ристуча дозволио распоређивање снага безбедности косовских Албанаца у близини зграда општина у Косовској Митровици, Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу крајем маја 2023. године", наводи руски амбасадор.

Он је оценио да је "искривљени приступ НАТО питањима очувања мира добро познат".

"Пример за то је доследан развој војне инфраструктуре алијансе у државама источне Европе, уз кршење обећања, која су више пута давана руском руководству, и принципа недељивости безбедности, афирмисаног на највишем нивоу у ОЕБС", закључује Боцан-Харченко.

image