Русија

Амбасадор Русије положио венац совјетским борцима који су дали живот за ослобађање Југославије

Русија данас обележава дан када је нацистичка Немачка напала СССР
Амбасадор Русије положио венац совјетским борцима који су дали живот за ослобађање Југославијеwww.globallookpress.com © MFA Russia

Представници руске амбасаде у Београду и држављани Руске Федерације одали су данас почаст палим совјетским борцима који су током Другог светског рата дали своје животе у борби за ослобађање Југославије од нацизма.

Цвеће је традиционално положено код споменика Совјетском војнику и Вечног огња у оквиру меморијалног комплекса Гробља ослободиоца Београда. 

У исто време, у Суботици је одржана акција "Свећа сећања", а положено је и цвеће на православно руско гробље, на којем је сахрањено више од 300 црвеноармејаца. 

Подсетимо, Русија данас обележава Дан сећања и туге и одаје почаст палим совјетским борцима који су дали живот за отаџбину. Празник је установљен у знак сећања на дан када је фашистичка Немачка напала Совјетски Савез и почео Велики отаџбински рат. 

Руска страна је данас одала почаст својим војницима сународницима који су допринели ослобађању Југославије од нацизма. 

Уз подршку амбасаде Русије, Руског дома, компаније НИС и Координационог Савета руских сународника у Србији, у Србији је данас протекао и четврти Патриотски ауто-скуп.  

У Нишу, Књажевцу, Зајечару, Бору, Злоту, Параћину, Јагодини и Смедереву, учесници скупа положили су цвеће код споменика Црвене армије и југословенских војника, састали се са локалним руководством и представницима ветеранских организација.

image