Србија и Балкан

Ристуча: На претње "Косову" хитно ћемо одговорити

Анђело Микеле Ристуча је говорио и о могућности премештања Косовских безбедносних снага на север, о чему би, како је рекао, требало да се одлучује уз сагласност команданта Кфора
Ристуча:  На претње "Косову" хитно ћемо одговорити© Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Командант Кфора Анђело Микеле Ристуча изјавио је данас да је та формација предузела све неопходне кораке да обавести Београд да ће, у случају било какве претње тзв. Косову, њихова реакција бити хитна.

"Обавестио сам их да смо потпуно опремљени, имамо довољан број људи и организовани смо да бринемо о безбедности и слободи кретања на целој територији Косова", рекао је Ристуча у интервјуу за "Клан Косово".

Он је говорио и о могућности премештања Косовских безбедносних снага на север, о чему би, како је рекао, требало да се одлучује уз сагласност команданта Кфора.

"Дозволите ми да врло јасно кажем да постоји договор између институција Косова, Кфора и НАТО-а, да је за измештање КБС на север потребна сагласност команданта Кфора", рекао је он и додао.

"КБС се може померити на север уз сагласност команданта Кфора. Ми у потпуности поштујемо нивое обуке и шта они могу да ураде у области спасавања неексплодираних убојних средстава у катастрофама и оних који се односе на потрагу и спасавање".

Ристуча је нагласио да су тадашњој ситуацији претходиле многе кризе почев од јула прошле године.

"Ситуација је кулминирала низом криза које су избијале на северу почев од јула. Било какав догађај би могао да погорша ситуацију, тако да смо се придржавали свог мандата, били смо потпуно посвећени томе, увек сам позивао стране да се врате за преговарачки сто и да избегавају активности која би угрозила стабилност, сигурност, слободу кретања а истовремено створила простор за преговоре", каже Ристуча.

На барикадама било напето

Командант Кфора Анђело Микеле Ристуча рекао је да је недавна ситуација постављања барикада на северу Косова била прилично напета али да Кфор ниједног момента није подлегао првокацијама.

"Ситуација је била јако напета, био је огроман притисак оних који имају прљаве интересе, тако да је прва ствар коју смо урадили да не будемо жртве притиска јер је систем био загушен бескорисном реториком са свих страна кога је карактерисао изузетан осећај анксиозности и несигурности међу становништвом на северу", рекао је Ристуча.

Додао је да је једини начин да се изборе са тим био јасно разумевање онога што се догађа.

"Позивамо све стране да се врате дијалогу јер је то једини начин да се дође до решења", рекао је он.

image