Србија и Балкан

"Новости": Тужилаштво затражило помоћ у истрази убиства Ивановића, замолница послата и Берлину

Убиство Оливера Ивановића је пет и по година у фокусу српских истражних органа
"Новости": Тужилаштво затражило помоћ у истрази убиства Ивановића, замолница послата и Берлину© Antonio Ahel/ATAImages

Српско јавно тужилаштво за организовани криминал, које је укључено у истрагу убиства Оливера Ивановића, лидера Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда", до сада је упутило четири захтева за узајамну правну помоћ и то на адресе међународних институција на тзв. Косову, као и две замолнице за међународну правну помоћ двема европским државама, незванично сазнају "Новости".

Ивановићево убиство је у фокусу српских истражних органа пет и по година, али је од самог старта из Београда указивано на тешкоће са којима се они сусрећу.

Прошлонедељна изјава министра унутрашњих послова Братислава Гашића да је познато ко је убио Ивановића, поново је у јавности отворила питање шта је све урађено како би сви они који су умешани у овај злочин били приведени правди.

"Тачно знамо ко је убица Оливера Ивановића. Тражили смо од немачких органа, под чијом је заштитом тај човек у овом тренутку, да нам дају податке", изјавио је Гашић прошле недеље у Скупштини Србије, обраћајући се народним посланицима.

Према незваничним информацијама "Новости", замолница за међународну правну помоћ упућена је и Берлину. Из немачке амбасаде у Београду, након Гашићевог обраћања, саопштено је да та држава не зна ко је убио Ивановића, нити да штити убицу.

Министар је рекао да полиција поседује слике и са аеродрома у Тирани када је слетео осумњичени за убиство, али и када је дошао у Приштину и улазио у стан.

"Наше питање нашим партнерима стално је било да нам дају слике са камера. Кажу да је била магла. Дајте нам снимке, укључите нас у истрагу око свега тога", рекао је Гашић.

Према ономе што је раније објављено, као Ивановићев егзекутор означен је Фљорим Ејупи, за кога се тврди да је одговоран и за бомбашки напад на аутобус код Подујева, у којем је фебруара 2001. погинуло 12 Срба, а њих још 22 повређено.

Његов ДНК пронађен је на месту са којег је активирана бомба.

Ејупи је 2008. осуђен на 40 година затвора због овог злочина, али га је другостепени суд ослободио због недостатка доказа.

На суђењу је, како су пренели медији, утврђено да је са саучесницима подметнуо и активирао експлозив, који је дигао у ваздух аутобус "Ниш експрес" у којем су били Срби, који су путовали на задушнице из Ниша у Грачаницу.

Са још тројицом косовских Албанаца, Ејупи је ухапшен неколико месеци после терористичког напада. Под неутврђеним околностима успео је да побегне из војног затвора у америчкој бази Бондстил, да би 2004. године био ухапшен у Тирани.

image
VV inauguration
banner