Србија и Балкан

Дрога као издувни вентил, РТ Балкан истражује зашто: Има 45 година, децу и посао, а дрогира се

Из организације "Земља живих" која при манастиру Ковиљ ради са зависницима, за РТ Балкан кажу да је овај тренд присутан у последњих десет година
Дрога као издувни вентил, РТ Балкан истражује зашто: Има 45 година, децу и посао, а дрогира сеGetty © Giuseppe Cacace

У Драјзеровој улици у Специјалној болници за болести зависности све је више високообразованих особа животне доби од 25 до 45 година, рекла је директорка те установе др Диана Ракетић на Међународни дан борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогама.

РТ Балкан истражује да ли је то случај и са другим организацијама које нуде саветовање и помоћ онима који су закорачили у зачарани круг зависности, као и шта је разлог за употребу недозвољених супстанци.

"То је најпродуктивнија доб. Никада до сада нисмо имали тако велики број високообразованих људи који имају породицу", испричала је Ракетић и додала да у проблем наркоманије улазе из разних околности и да тако нарушавају здравље и своју социјалну и радну функционалност.

Најчешће се опредељују за кокаин, амфетамин и марихуану, а често посегну и за алкохолом.

Из организације "Земља живих" која при манастиру Ковиљ ради са зависницима, за РТ Балкан кажу да је овај тренд присутан у последњих десет година.

"Они у својим примарним и секундарним породицама, на послу, али и од саме економије трпе велики притисак. Дрога им служи као неки издувни вентил", објашњава координаторка црквене организације.

Каже да особе са високошколским образовањем сматрају како држе проблем под контролом, чак и када нас породица алармира и укаже на болест зависности.

"Када наступи зависност, без обзира што имају своју децу и пословну сигурност, они се понашају потпуно исто као и да нису завршили дан школе, као да нису радили ниједан сат у животу, исто као да просе за тај грам хероина или друге супстанце", наводе из "Земље живих".

Саговорница РТ Балкан сматра да је заправо лакше сарађивати са нешколованим и сиромашним особама.

"Њима је лакше да изађу из проблема наркоманије и престану да се дрогирају, јер им је теже да обрну средства и поново дођу до дроге", закључује координаторка.

Међународни дан борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогама обележава се 26. јуна, што је успостављено Резолуцијом Уједињених нација из 1987. године. 

У деценији која је пред нама, предвиђа се глобални пораст броја људи који користе дроге од 11 одсто, највише у Африци.

Према Светском извештају о дрогама, број људи који пате од поремећаја изазваних употребом наркотика је скочио на 39,5 милиона, што је пораст од 45 процента током 10 година.

image