Свет

Украјина под лупом УН због повећане употребе дрога: Највећи број лабораторија на свету

Од почетка 2022. године, повећана заплена синтетичких дрога у Украјини
Украјина под лупом УН због повећане употребе дрога: Највећи број лабораторија на светуGetty © Anna Moneymaker

Према извештају УН, број корисника дрога широм света порастао је за скоро четвртину у последњих десет година, па је само у периоду од 2011. до 2021. године догурао до 296 милиона.

Канцеларија Уједињених нација за борбу против дрога и криминала (УНОДЦ) посебно прати ситуацију у Украјини, где су власти у годину дана пре почетка Специјалне војне операције откриле и затвориле 79 лабораторија за производњу амфетамина – што је у то време био највећи број у свету.

Од почетка 2022. године, заплене синтетичких дрога у Украјини су се повећале, док је тржиште за такве супстанце порасло у суседним земљама, известила је главна аналитичарка УНОДЦ Ангела Ме, преноси "Дојче веле".

У Авганистану, УНОДЦ види знаке пада производње опијума, што је последица забране талибана. Међутим, то би могло довести до "преоријентације ка производњи синтетичких дрога", наводи се.

Авганистан није само најзначајнији светски извозник опијума, који се даље може прерађивати у хероин, већ се развија и у један од главних произвођача метамфетамина познатог и као "кристал мет".

УНОДЦ је упозорио и на ширење синтетичких дрога попут метамфетамина, амфетамина, фентанила, као и многих нових супстанци на тржишту.

"Производња синтетичких дрога је јефтина, лака и брза", наводи се.

Властима је теже пратити овај веома флексибилан сектор трговине дрогом јер, за разлику од кокаина и хероина, на пример, није везан за одређене регионе, руте и циклусе.

Експерти УН за дроге такође су забринути због континуираног раста потрошње кокаина.

"Видимо спиралу на глобалном тржишту кокаина где повећана потражња доводи до веће понуде, а та понуда онда води до веће потражње", рекла је Ме.

image