Свет

Сви, све и свуда: Европа преплављена дрогом

Стари континент у канџама наркотика
Сви, све и свуда: Европа преплављена дрогомGetty © Christopher Furlong / Staff

Годишњи извештај Европског центра за праћење дрога и зависности од дрога (ЕМЦДДА) за 2023. годину открива да су илегалне дроге свуда, скоро свака психоактивна супстанца се може наћи на тржишту и да нико не може да избегне њихов раст, доступност и накнадне штетне последице.

Од колега који су јавили да су болесни, до здравствених радника преоптерећених додатним притиском, тинејџера увучених у криминал и растегнутих владиних буџета за социјалну помоћ, утицај комплексног европског тржишта дрога осећа се у сваком углу континента, пише "Политико".

Извештај је "оштар подсетник да се проблеми са недозвољеним дрогама могу наћи широм нашег друштва", рекао је директор ЕМЦДДА Алексис Гуздил.

Заплењују се рекордне количине дроге, постојеће дроге постају све јаче, а новосинтетизоване дроге се стално појављују. Европска комесарка за унутрашње послове Илва Јохансон рекла је да је "дубоко забринута да супстанце које се данас конзумирају у Европи могу бити још штетније по здравље него у прошлости".

За Европу, то чини изазове суочавања са употребом дрога и повезаним криминалом још тежим.

Од остарелих корисника опијума до мноштва нових синтетичких дрога са непознатим последицама, "Политико" је саставио списак шест кључних тачака извештаја ЕМЦДДА.

Рекордне заплене

Широм Европе заплењују се рекордне количине дроге, док се истовремено на тржишту појављују нове супстанце за које до скора нико није чуо.

Током 2021. оборено је више неславних рекорда. 2021. године, количине смоле канабиса (816 тона) и биљног канабиса (256 тона) заплењене у ЕУ достигле су највиши ниво у последњој деценији. Количина хероина заплењеног у земљама ЕУ више је него удвостручена у 2021. у односу на претходну годину на 9,5 тона, док је Турска запленила рекордних 22,2 тоне. А рекордну количину кокаина — више од 300 тона — заплениле су земље ЕУ 2021: 96 тона у Белгији, 72 тоне у Холандији и 49 тона у Шпанији.

У међувремену, нове дроге преплављују улице. У 2022. години, 41 нова психоактивна супстанца — хемикалије које раније нису виђене на тржишту пријављена је у ЕУ, чиме је укупан број психоактивних супстанци које прати ЕМЦДДА порастао на 930.

Европске фабрике кокаина

Кокаин је најчешће коришћени недозвољени стимуланс у Европи, са око 3,7 милиона одраслих који га је користило у последњих годину дана. А сада, производња белог праха, развијеног од листова коке, такође добија на значају у Европи.

У 2021. су демонтиране 34 лабораторије за кокаин, у односу на 23 у 2020., од којих су неке биле велике, наводи се у извештају.

Антверпен остаје омиљена улазна тачка за кокаин из других крајева, са прелиминарним подацима за 2022. који показују да је количина заплењена у луци порасла на 110 тона (са 91 тоне у 2021.), а тестови отпадних вода показују и највиши ниво употребе у том граду.

Међутим, групе за трговину кокаином све више циљају мање луке у ЕУ и пограничним земљама, које би могле бити подложније активностима трговине дрогом.

Синтетички канабиноиди

Производи попут спајса и К2 могу изгледати као сушени канабис, али у ствари су то друге биљке или биље прскане синтетичким канабиноидима, развијене да делују на исти део мозга као и канабис да би имали психоактивне ефекте.

Ови наркотици се су чешћи у Европи, а најмање 13 европских земаља, углавном Немачка и Шведска, пријављују пораст у извештајима о таквим дрогама. У извештају се наводи да је ово тек врх леденог брега, јер је вероватно да су ове отровне супстанце шире доступне, али остају неоткривене.

Преливање терапеутских психоделика

Иако ће се први легални наркотик добијен од магичних печурака појавити тек за неколико година, помпа око терапеутских могућности псилоцибина, као и других психоделичних наркотика у клиничком развоју за ментално здравље, већ има ефекат преливања.

"Постоје докази о нерегулисаним програмима који се спроводе како у Европској унији тако и другде, у којима је употреба психоделичних супстанци укључена као део велнес, терапеутске или духовно оријентисане интервенције", наводи се у извештају.

Остарели корисници хероина

Епидемије хероина из 1970-их и 1980-их могле би да објасне зашто су европски корисници група која стари.

Преко 60 процената људи који примају терапију опиоидним агонистима сада имају 40 или више година, док је мање од 10 процената млађе од 30 година, наводи се у извештају.

То значи да службе морају да се позабаве сложенијим скупом потреба здравствене заштите у популацији која постаје све рањивија, додаје се. То укључује проблеме здравствене заштите повезане са старењем, као и проблеме везане за ментално здравље, социјалну изолацију, запошљавање и становање.

Ефекти талибанске забране мака

Додатак свему је забринутост због потенцијалног утицаја талибанске забране мака, проглашене у априлу прошле године.

Авганистан је дуго био водећи светски снабдевач опијумом и када се велики део тог снабдевања заустави, дилери ће се вероватно обратити другим, често опаснијим, изворима.

У САД, хероин је у великој мери замењен илегално произведеним фентанилом, синтетичким и далеко снажнијим опиоидом. Ризик од предозирања је много већи код фентанила.

"Иако је прерано рећи како ће забрана утицати на европско тржиште хероина, постоји бојазан да би било какав недостатак у доступности дроге могао бити повезан са повећањем понуде и потражње за синтетичким опиоидима", наводи се у извештају.

image