Србија и Балкан

Вучић: Обилазница ће изместити камионе из центра града, отвара се за саобраћај сутра у 9 сати

"Ово ће бити најзначајнија саобраћајница на којој ћемо изместити камионе из центра града. Завршили смо оно што је била идеја још 1972. године", рекао је Вучић током вожње новим ауто-путем.
Вучић: Обилазница ће изместити камионе из центра града, отвара се за саобраћај сутра у 9 сати© Танјуг

Данас на Видовдан када се све види, ми јасније него икада видимо шта и овај пројекат и други значе за наш главни град. Види се да смо у могућности да радимо и да завршавамо послове који су давно започети, рекао је председник Александар Вучић на обележавању завршетка радова на изградњи обилазнице око Боеграда.

Он је истакао да није увек најкраћи пут оним којим треба ићи и додао да од данас ниједно теретно возило не мора да иде кроз центар Београда, већ да може  транзитно да иде обилазницом.

Вучић истиче да су грађани Србије поносни, зато што смо можда први пут у својој историји престали да наричемо над својом судбином.

"Уместо тога, почели смо да радимо, стварамо своју судбину, градимо је и чувамо. Не некоме у инат, већ зато што знамо да су иза нас само туга и бол. А напред је најбољи лек за Србију. Један велики писац је рекао да нам се читава историја врти око Видовдана. Тачно је, али ми не можемо ићи у круг. Морамо да закорачимо даље, ниједног тренутка не заборављајући ко смо, и одакле смо кренули", рекао је председник.

За нас је важно да скраћујемо време изградње, да обезбедимо финансирање, али да ниво јавног дуга не пређе 60 одсто.

"Поносан сам због свега што смо направили и нико то не може да нам одузме. Молим вас да прионемо на посао, да радимо још снажније и јаче. А нашем народу срећан Видовдан и никада нећемо дозволити да наше људе протерују са вековних огњишта", рекао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић се са представницима медија провозао  завршеном последњом деоницом обилазнице око Београда, од тунела Стражевица до Бубањ Потока. Са Вучићем су у аутобусу били и министри Синиша Мали и Горан Весић, градоначелник Београда Аелександар Шапић, као и амбасадорка Кине Чен Бо и представници Путева Србије, Коридора Србије и извођача радова. Он је рекао да ће обилазница за саобраћај бити отворена сутра у 9 ујутру.

Предлог да обилазница понесе име Милутина Мркоњића

"Ово ће бити најзначајнија саобраћајница на којој ћемо изместити камионе из центра града. Завршили смо оно што је била идеја још 1972. године. Мој предлог ће бити да ова обилазница добије име по Милутину Мркоњићу, који је више енергије дао за ово, него неки од нас који су живели у срећнијим временима", рекао је Вучић.

Подсетио је да је градња кренула почетком деведесетих година прошлог века и да је због објективних разлога била обустављена.

"Па су се сетили 2008. да постоји, али су мали део урадили, док смо ми за за само година урадили више него они за 27 година. Али, нисам задовољан јер сам очекивао да буде брже. Имали смо проблема са експропријацијом два ромска насеља", рекао је Вучић.

Ово, међутим, и даље није крај овог грађевинског подухвата, јер он обухвата и наставак трасе све до Панчева, а који је тек у фази пројектовања. Вучић је рекао да би требало да до 2028. године буде завршен и тај део.

Казао је да се гради и метро и да ће прва линија бити завршена 2028. године, а друга најкасније до 2030. године. Додао је да ће пругом бити спојен и аеродром и нови простор где ће се градити нови Експо и Национални стадион. Деоница обилазнице око Београда, од Стражевице до Бубањ Потока је дуга 9,74 километара.

Он је нагласио да очекује да ће цена квадрата драматично порасти у овом делу града, у Реснику и околним насељима.

Чен Бо: Остварили смо велики успех

Вучић је поручио председнику Кине, Си Ђинпингу, да га он и народ Србије моле и чекају да дође у посету.

"Подсетите Сија да га и даље чекам и да нећу да сачекам крај мандата, а да он не дође поново у Србију", рекао је Вучић на свечаности којој су присуствоватли амбасадорка Кине Чен Бо и представници кинеске компаније која је учесвовала у изградњи обилазнице.

Амбасадорка Чен Бо је рекла да је током изградње било много изазова - од пандемије, енергетске кризе, до раста цена грађевинског материјала.

"Заједничким напорима остварили смо велики успех. Захваљујем се председнику Вучићу, Влади Србије и граду Београду, на снажној помоћи кинеској компанији "Пауер Чајна"", рекла је амбасадорка.

Чен Бо додаје да се ове године обележава 10 година иницијативе Појас и пут, и да је сарадња Србије и Кине постигла значајне резултате. Она је истакал да је поносна због овако добре сарадње Србије и Кине. 

Амбасадор Азербејџана Камил Хасијев се обратио присутнима на српском и истакао да је сарадња наше две земље доведена на ниво стратешког партнерства.

"Последњих година српска привреда показује велики раст, упркос пандемији и свим проблемима у свету. Званична посета председника Илхама Алијева, и ваша посета председниче Вучићу Бакуу, дали су нови подстицај продубљавању партнерства", поручио је амбасадор.

Лиу Шаошћен, потпредседник компаније "Пауер Чајна", рекао је да се као представник компаније осећа привилеговано и додао да се нада да ће ова компанија наставити да унапређује квалитет услуга, и да се нада да ће Влада Србије дати нову прилику да учествује у развоју Србије.

"Честитам вам Видовдан, желим вам благостање и срећу" рекао је на српском Шаошћен.

Обилазницу око Крагујевца ће градити домаће фирме

Вучић је нагласио да је важно да наше фирме раде ове велике пројекте. Најавио да је 22 километра обилазнице око Крагујевца градити конзорцијум српских компанија.

"Сутра се потписује уговор, то је велика вест за Шумадију и Србију. Све је спремно. То су велике ствари и огромна улагања. Мора да се ради и "смајли" обилазница.  Тиме смо уз Београд-Зрењанин и Зрењанин-Нови Сад комплетирали пројекте у Војводини. Карађорђем ће се до Бора од Београда стизати много брже. Све се променило у Србији, све је другачије. Онда је лакше и за инвеститоре, па можемо више да улажемо у здравство, у социјалне програме", рекао је председник.

Додао је да је желео да Србија уложи пет милијарди евра у локалне путеве и да то раде домаће фирме, али да наша предузећа, на жалост, немају потенцијал да ураде тако велике послове.

"Док Бугари и Румуни не изграде други и трећи мост ми ћемо бити конкурентни и обилазница нас спасава, јер ће преусмерити саобраћај ка Турској преко наше територије. Биће много више новца у нашој каси од путарина за изградњу путева. Могли смо и морали брже да је изградимо, али имали смо безброј проблема", рекао је Вучић.

Он је истакао да инвеститори желе да се позиционирају дуж коридора и да бирају путеве на траси Шид-Београд или Нови Сад-Београд и да је зато важно да се гради што више саобраћајница.

Најавио је да ће ауто-пут од Руме до Шапца бити завршен крајем септембра и да више неће бити проласка кроз центар Хртковаца и Платичева, а да ће путовање до Шапца трајати 45 минута.

"Блокаде су лоше за нашу земљу"

О блокадама ауто-путева, каже да саветује политичке противнике да то не раде, јер тиме себи штете.

"Кажу Србији ће одузети толико и толико пара, а то Вучић не може да поднесе. Мислим да то све говори. То је лоше за земљу, али и за њих. Нико од грађана то не подржава. Морате да се бавите политиком, да понудите нешто људима, а не како да правите штету својој земљи и изазивате инциденте. То је веома лоша политика, ако је уопште политика. Свако има свој избор", истакао је председник.

Он је додао да је као председник навикао да трпи лажи и увреде.

"Њихов резултат је да зауставе Србију на два или три сата, а мој је да смо изградили нешто због чега ће Србија ићи брже. Због чега ћемо имати веће плате и пензије, да помогнемо родитељима, да помогнемо запошљавање, за то живите и борите се. Ово су дивни дани. Овакве пројекте нико не може да избрише", поручио је Вучић.

Он је подсетио да је постојало велико противљење Београду на води и додао да се сада многи од противника радују том пројекту.

"То су добре ствари. Само не разумем то, никада то нико није радио у Србији. Они кажу радио је Ђинђић. Он је блокирао Бранков мост, али никада међународне путеве. То је израз очаја, незнања, као и напад на приватну имовину. То је израз бахатости према сопственим грађанима", истакао је председник.

"Писаћу књиге и о КиМ"

Он је рекао да треба одати признање свима од Слободана Милошевића и Милутина Мркоњића, па и Бориса Тадића до Томислава Момировића и осталих који су учествовали у изградњи, а да ће о томе колики је учинак сваког од њих био да говори историја.

Он је рекао да су нас "две стране службе зауставиле на пројекту литијума и да смо "изашли као будале, а да се радујемо да смо победили".

"Стране службе регулишу да Србија не може много да штрчи од осталих у региону. Крећем да пишем књиге чим почне да ми се ближи крај мандата. Литерарно нисам надарен, али фактографски јесам. Посебно око Косова и Метохије ће људи моћи да прочитају и биће им занимљиво", рекао је Вучић.

image