Србија и Балкан

Мала матура: Никада нижи уписни праг за средње школе

Просветни радници су упозоравали да ове године може доћи до осцилација у односу на раније мале матуре и уписе у средње школе због неколико новитета
Мала матура: Никада нижи уписни праг за средње школе© M. M./ATAImages

Резултати полагања мале матуре били су прилично изненађујући, пошто је за упис у скоро све школе било потребно од 0,5 до чак седам или осам бодова мање него прошле године, наводи "Блиц".

Тако је за друштвени смер Треће београдске гиманзије, једне од најпопуларнијих у престоници, ове године било довољно да се сакупи 91,31 поен, док је лане било неопходно 93,87. Још већа разлика забележена је у Десетој гимназији на Новом Београду где је уместо прошлогодишњих 95,08 бодова на општем смеру, овога пута било довољно "само" 91,55. 

Да се не ради само о гиманзијама и београдским школама потврђују и примери из унутрашњости, попут ЕТШ "Никола Тесла" из Панчева или Средње медицинске школе у Сомбору.

Просветни радници су упозоравали да ове године може доћи до осцилација у односу на раније мале матуре и уписе у средње школе пошто смо имали неколико новитета.

Наиме, по први пут су ђаци уместо комбинованог, полагали трећи испит по избору, а промењен је био и систем бодовања па су математика и српски носили по 14 бодова уместо досадашњих 13, док је трећи испит "вредео" 12 уместо 14, колико је максимално претходних година доносио комбиновани. 

"Ви никада не можете унапред да знате колики је минималан број поена за одређену школу", упозоравао је Дарко Егер, директор ОШ "Кнегиња Милица", подсећа лист. 

Да би уписни праг могао да буде снижен могло је делимично да се наслути након објављених резултата мале матуре. Они су били нешто слабији од прошлогодишњих, а најлошије је урађен српски. 

У сваком случају, преостао је још само упис, који може да се обави непосредно у средњим школама данас и сутра, или електронски до краја недеље. 

image