Србија и Балкан

Два месеца од масовног убиства у основној школи "Владислав Рибникар"

У току је и предистражни поступак против мајке дечака како би се утврдило да ли у њеним радњама има елемената извршења кривичног дела занемаривање и злостављање детета
Два месеца од масовног убиства у основној школи "Владислав Рибникар"© Танјуг/Владимир Шпорчић

Данас се навршава се два месеца од масовног убиства у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду када је ученик седмог разреда ушао у школу и пуцао из пиштоља на обезбеђење, наставницу и ученике. Сумњичи се да је убио радника обезбеђења и деветоро ученика, а ранио њих шесторо.

Тринаестогодишњи К. К. који је ухапшен због масовног убиства у ОШ "Владислав Рибникар", а који није кривично одговоран пошто нема навршених 14 година, смештен је ради опсервације у одговарајућу психијатријску установу за децу и омладину.

В. К, отац дечака је ухапшен одмах након свог сина, који није кривично одговоран, починио злочин у школи. Више јавно тужилаштво против њега спроводи истрагу због сумње да је извршио кривично дело тешко дело против опште сигурности.

В. К. је на саслушању негирао извршење кривичног дела и детаљно је изнео одбрану. Од тренутка хапшења налази се у притвору, који му је крајем јуна продужен. 

У току је и предистражни поступак против мајке дечака како би се утврдило да ли у њеним радњама има елемената извршења кривичног дела занемаривање и злостављање детета, као и провере у стрељачком клубу у којем су отац и син вежбали пуцање. 

Суд је одредио и привремену меру забране продаје или стављања под хипотеку непокретности у Параћину, Нишу и Београду, а које су у власништву или сувласништву мајке дечака.

Влада Србије је због трагедија које су дубоко погодиле читаво друштво донела одлуку да се школска година заврши 6. јуна у свим основним и средњим школама у Србији, а школе су добиле могућност да наставе да раде до 20. јуна, за ученике који су то желели.

image