Србија и Балкан

"Новости": Нико не жели на чело ОШ "Владислав Рибникар"

Колектив је дао пуну подршку дугогодишњој директорки Снежани Кнежевић која је на том месту од 2005. године и тренутно је у петом мандату
"Новости": Нико не жели на чело ОШ "Владислав Рибникар"© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/

Ни један од кандидата који су били на разговору за директора ОШ "Владислав Рибникар" није желео да прихвати ту функцију, пишу "Новости".

Наиме, колектив је дао пуну подршку дугогодишњој директорки Снежани Кнежевић која је на том месту од 2005. године и тренутно је у петом мандату. Смена директора школа је у надлежности министра просвете и има рок од годину дана да то учини.

"Разговори ће бити настављени, до сада је било више кандидата, али нико од њих није хтео да прихвати место директора, тако да садашња директорка обавља ту функцију. Процедура налаже да да конкурс расписује Школски одбор, па је неопходно пре тога именовати нови Школски одбор и вршиоца дужности директора, што је у надлежности Владе Србије", рекао је неименовани извор "Новости" и додао да ће привремени орган заседати ових дана.

Ванредни надзор инспекција је започела 22. маја, а већ 29. маја просветни врх је саопштио да је тај надзор завршен и да је предложено да се директорка школе Снежана Кнежевић, која Рибникаром руководи од 2005. године разреши дужности, као и школски одбор који управља школом. 

Због утврђених неправилности у раду, педагог, психолог, и секретар школе су након дисциплинског поступка кажњени новчано одбијањем од плате, сазнају "Новости".

У инспекцијском записнику, у који су "Новости" имале увид, у досијеима стручних сарадника педагога и психолога је утврђено да недостају докази о заснивању радног односа, а није дат на увид ни уговор о раду.

Инспекција је навела да стручни сарадници не воде евиденцију о свом раду у складу са правилником а не постоји ни план рада педагога на месечном нивоу, као ни план посета психолога часовима у школи.

Секретару школе се ставља "на терет" да није указао на неправилности у раду у вези са појединим одредбама Закона о основама система образовања и васпитања као и да нема доказ да је израдио одређена акта и уговоре.

У записнику се наводи и да директорка школе појединим наставницима није правилно утврдила статус у вези са пуним и непуним радним временом, већ им је нормом помоћника допуњен фонд часова, иако је законом прописано да помоћник директора има право да се врати на послове које је обављао пре постављења.

Замерено је и да се књига дежурства спорадично попуњавала а утврђено је да је било пропуста и са организацијом екскурзије за седми и осми разред, јер је за пратиоца групе директорка именовала психолога, иако он мора бити из редова наставника.

После трагичних догађаја у овој школи, почетком јуна је уместо Школског одбора именован Привремени Школски одбор, чији мандат тече од 12. јуна и може трајати најдуже шест месеци, односно док министар не утврди да су се стекли услови за престанак привремених мера, а док траје тренутно стање не може се расписати конкурс за избор директора.

image