Србија и Балкан

Бурно у Скупштини Србије: Део опозиције тражи смену Гашића, обрачун Булатовића и Ћуте

На почетку данашње седнице поставили су питања представницима власти
Бурно у Скупштини Србије: Део опозиције тражи смену Гашића, обрачун Булатовића и Ћуте© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bs

Посланици Скупштине Србије наставили расправу о Предлогу за гласање о неповерењу министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу који је поднела група опозиционих посланика. Претходно су искористили своје право да поставе питања представницима власти.

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић констатовао је да је јутрос присутно 30 посланика опозиције и да је парламентарна већина поново дала кворум за почетак данашње расправе.

"Хоћемо ли заслужити ваше присуство и да ли ће вам некад дођи овлашћени предлагач", упитао је Орлић на почетку седнице коју је тражила опозиција.
Овлашћени предлагач за Гашићеву смену је шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић.

Већ на почетку седнице дошло је до неслагања дела опозиције и власти, јер је посланик Народне странке Мирослав Алексић позвао посланике да минутом ћутања одају пошту преминулом чувару Зејтинлика Ђорђу Михаиловићу.

Посланик Српске напредне странке Миленко Јованов рекао је да су "смрт чика Ђорђа злоупотребили исти они који нису хтели да му дају држављанство".

"Он је држављанство Србије добио пре три године, кад вам је толико стало до њега, што нисте учинили нешто за њега кад је био жив? И ви ћете да постројавате ко ће овде да устане или седне", рекао је Јованов, обраћајући се Алексићу.

Гашић се позива на своје резултате

Гашић је поручио опозицији да погледају резултате у последњих 10 година и додао да управо ти резултати треба да суде о његовом раду.

"Трудим се колико могу да помогнем и свом граду и својој земљи, грађанима Србије, у оном делу чиме се бавим, зато вас молим пустите нека резултати суде о нама", рекао је Гашић током скупштинске расправе.

Гашић им је поручио да разговарају са запосленима и у Војсци Србије, као и са људима у Безбедносно-информативној агенцији о томе шта је све добро урађено у време његовог мандата. Како је додао, нема проблем да чује ни критику и да на тај начин исправи евентуалне грешке.

Говорећи о масовним убиствима која су се догодила у Србији, Гашић је рекао да је био и у Младеновцу и Смедереву као подршка сарадницима, али да су целу акцију водили професионалци.

Самостални посланик Дејан Булатовић поручио је данас министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу, о чијој се смени расправља у парламенту, да му даје пуну подршку и да неће гласати за његову смену.

"Гласаћу против ваше смене. Требало би да добијете све речи похвале за оно што сте урадили за Србију", рекао је Булатовић.

Булатовић је у наставку излагања критиковао опозицију, рекавши да је његова претходница (Мариника Тепић) износила лажи и манипулације на конференцијама за новинаре.

Булатовић је рекао да је Тепић говорила против институција Србије, те поменуо изјаву о Сребреници, и додао да се у странци у којој је био потпредседник (Странка слободе и правде) борио да се она извини српском народу и да, како је рекао, престане да "трује" српски народ.

"А у тој странци је толико труло да је то страшно. Када погледам колеге из опозиције са моје десне стране, могу да вам кажем да су десничари за њих громаде. Сви ти људи који су шетали су на крају схватили да су злоупотребљени зато их више нема на улици”, рекао је Булатовић.

Он је рекао и да себи неће опростити што је био потпредседник “најлажљивије партије” која постоји у земљи, додајући да је тада био изманиупулисан.

Сукоб Булатовића и Александра Јовановића

Посланик "Морамо-Заједно" Александар Јовановић Ћута је током обраћања Булатовића напустио своје посланичко место и дошао до Булатовића, односно до клупа изнад посланика који је говорио.

"Шта си ти сад дошао? Кукавица највећа која постоји. Он мисли да ће ме испровоцирату, јер стоји иза мене? Нисам се плашио ни највећег зла", рекао је Булатовић.

Јовановић и Булатовић су по завршетку обраћања наставили међусобну расправу.

"Јовановићу, је л' сте опет заборавили где седите? Јовановићу, да ли ме чујете? Хоћете да будете љубазни и пристојни да седнете на своје место? Пришли сте да се обрачунавате вербално. Немојте да изазивате инциденте", поручио је Јовановићу председник Скупштине Србије Владимир Орлић.

У наставку су представници опозиције наставили да говоре о наводним
аферама које приписују актуелној власти попут Јовањице.

Расправа о предлогу за гласање неповерења министру Гашићу почела је још 15. јуна, а само ванредно заседање на чијем је дневном реду и ова тачка 30. маја.
На дневном реду су четири тачке дневног реда.

Посланици су завршили расправу о извештају Савета РЕМ-а, као и о предлогу за формирање анкетног одбора који треба да утврди чињенице и околности које су довеле до масовних убистава.

По завршетку расправе о смени Гашића посланици би требало да расправљају и о тачки која се односи на разрешење министра привреде Радета Басте.

image