Србија и Балкан

Немачки новинар о "лицемерју" ЕУ: Санкционишу Куртија, пуштају Вучића и Додика да раде шта хоће

У Вашингтону и Бриселу доминира став да би се ситуација на КиМ могла смирити поприлично лако, српска мањина у "младој држави" би требало да добије заједницу својих енклава, сматра Михаил Мартенс
Немачки новинар о "лицемерју" ЕУ: Санкционишу Куртија, пуштају Вучића и Додика да раде шта хоће© Tanjug/AP Photo

Европска унија прети "Косову" санкцијама, али пушта српске председнике Александра Вучића и Милорада Додика да раде шта желе, пише утицајни немачки новинар Михаил Мартенс за "Франкфуртер аглемајне цајтунг".

На Балкану, кризе се често стварају и тамо где их нема. Ипак, најновије тензије заправо су забрињавајуће, наводи он.

Сукоби на северу "Косова" лако су могли да буду окончани смртним случајем неког НАТО војника у оквиру мисије Кфора или демонстранта, док "локални српски председник" Милорад Додик иде корак даље у свом "поткопавању државе" и више не признаје пресуде Уставног суда, пише Мартенс.

Било би наивно посматрати развој догађаја у БиХ и на "Косову" као неповезане, сматра он, наводећи да "Србија испробава колико далеко може да иде (са провокацијама)". Београд никада није одустао од сна "Велике Србије", пише Мартенс, који се сада само зове другачије: "Српски свет".

Он каже да је Србија у својим намерама ненамерно подржана од стране владе тзв. Косова, која на тренутке "не зна да чита сигнале". Односи између "Косова" и Америке су на најнижим тачкама у историји, а то би могло да се промени са само мало флексибилности у Приштини.

У Вашингтону и Бриселу доминира став да би се ситуација на КиМ могла смирити поприлично лако: Српска мањина у "младој држави" би требало да добије заједницу својих енклава, како би могле да самостално организују свој свакодневни живот.

"Један од Куртијевих претходника, Хашим Тачи, прихватио је формирање такве заједнице као део дијалога у Бриселу. Курти је, с друге стране, као вођа опозиције обећавао да такву асоцијацију никада не би формирао. Као шеф Владе, ипак, он сада мора да од некадашњег грчког премијера Алексиса Ципраса, на ког помало личи, да научи једну ствар: pacta sunt servanda (обавезе се мора испоштовати)", наводи аутор.

У Приштини се питају шта би они добили у замену за давање додатних права Србима. Бриге да би таква заједница могла довести у питање функционалност "Косова" налик на "нову Републику Српску" су преувеличане, сматра немачки новинар. Малобројност српске заједнице значи да они немају капацитета да "униште косовску државност", закључује он.

Мартенс је оптужио Европску унију за лицемерје зато што "санкционише Куртија, али толерише Додика, Путиновог блиског сарадника, који растура Босну". "Чињеница да Вучић наводи своје силеџије нападају НАТО војнике, за шта добија само благе прекоре, подстиче га да настави са таквим авантурама", тврди он, додајући да је Курти био спреман да потпише споразуме понуђене у Бриселу.

Вучић је то одбио, зато што има мало чега да се боји. Он сматра да Западни Балкан свакако нема "европску перспективу", тако да тај аргумент више нема снагу. Самим тим, споразум неће бити постигнут ускоро, закључује Мартенс.

image