Србија и Балкан

Немачки новинар: Ако Тачи буде проглашен кривим, то ће значити да је НАТО сарађивао са злочинцем

У Хагу је јуче настављено суђење челницима ОВК изношењем одбране Тачија, која је навела да он није био одговоран у командном ланцу те терористичке организације
Немачки новинар: Ако Тачи буде проглашен кривим, то ће значити да је НАТО сарађивао са злочинцем© Tanjug/Koen van Weel/Pool via AP

Ако вођа такозване ослободилачке војске Косова Хашим Тачи буде проглашен кривим, то  ће значит да се НАТО 1999. борио против злочина Милошевићевог режима уз помоћ још једног ратног злочинца, каже немачки новинар Михаел Мартенс.

Мартенс, који је дописник Франкфуртер алгемајне цајтунга каже да таква пресуда не би значила да је агресија НАТО на СР Југославију била погрешна, али би прича из 1999. добила додатни елемент који историчари неће моћи да игноришу.

"Ако Тачи буде осуђен, ова пресуда ће индиректно утицати на НАТО. Не правно, већ политички. То не би значило да је НАТО водио злочиначки рат, али би значио да је НАТО сарађивао са организацијом која је, према пресуди међународног суда, била умешана у ратне злочине", сматра Мартенс.

У Хагу је јуче настављено суђење челницима ОВК изношењем одбране Тачија, која је навела да он није био одговоран у командном ланцу те терористичке организације.

Мартенс каже да је јавна тајна начин живота вођа ОВК након 1999. када су ушли у политику, јер није био у складу са њиховим званичним примањима као политичара.

"Чињеница је да је ОВК починила злочине. Али које ће тумачење чињеница превладати? Одговор тужилаштва, који каже да је Тачи имао пуну контролу и да је стога ратни злочинац? Или одговор бранилаца коју су тврдили да је ОВК био неки неорганизовани хаос са само локалним коренима", упитао је Мартенс у изјави за Блиц.

Он оцењује д аје овај судски процес од историјског значаја, не само за Балкан, већ за Запад укупно.

"Косовски Албанци ће можда морати да прођу кроз исто искуство које је било веома тешко за Хрвате и које неки у Загребу и дан данас не могу да прихвате: злочини се могу починити и у одбрамбеном рату. Једног дана ће се вероватно и Украјинци суочити са овом истином: чак и ако се браниш од агресора, још увек можеш да починиш ратне злочине", каже Мартенс.

image