Србија и Балкан

Додик: Нико не лаже као британски парламентарци

Председник Републике Српске Милорад Додик је рекао да је изјава посланице Алише Кернс да Српска православна црква шверцује оружје на Косову и Метохији реч о лажи и клевети према СПЦ
Додик: Нико не лаже као британски парламентарциNone © FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/

Председник Републике Српске Милорад Додик сматра да је потребно сузбити британске интересе у БиХ и не дозволити утицај Велике Британије на овим просторима, јер њихови представници износе неистине, као што је то урадила посланик Алиша Кернс рекавши да Српска православна црква шверцује оружје на Косову и Метохији.

"Она је очигледни лобиста. Срео сам је у Сарајеву и од почетка је заступала интересе Муслимана у БиХ, а веома се присно поздравила и пољубила са Шефиком Џаферовићем што говори о томе да су стари знанци. Познато је и да је сам реис-ул-улема захваљивао и давао јој захвалнице. Али, нико не лаже као британски парламентарци", рекао је Додик Срни, а преноси РТРС.

Истакао је да је реч о лажи и клевети према СПЦ, наводећи да лажне тврдње посланика у британском парламенту не заслужују пажњу.

"Њу треба истаћи на стуб срама. Замислите да у једној држави, која претендује да буде озбиљна, постоји такав лажов. Никакве понуде добрих намера не можете очекивати. Када је била у Председништву БиХ пре више од годину дана апсолутно је била само на страни Муслимана. Њој су основни проблем Срби. Зато је и могла да слаже тако за СПЦ и Србију", рекао је Додик.

Додао је да Кернсова није видела страдање које проживљавају Срби на Косову и Метохији, али да је то део британске политике.

"Британија је потрчала и прва признала 'самопроглашено Косово'. Могу им рећи само једну ствар, а то је да они немају никаквог утицаја, нити су овде добродошли", истакао је Додик.

Он је рекао да је лаж која је упућена према СПЦ миленијумска и да нема никаквог основа, те да Велика Британија у сарадњи са САД жели да подреди овај део света својим интересима.

"Што се тиче наше политике, ми не доживљавамо Британце добронамерним, већ непријатељски расположеним према Србима и Републици Српској. Најбољи пример су за то Педи Ешдаун и бројни други", рекао је Додик.

Додао је да је врхунац цинизма у чињеници да су команданта НАТО снага Стјуарта Пича именовали да "шири демократију по Балкану".

"Заиста, то могу само такви циници и злотвори као што су Британци. То је оквир у којем ми можемо да промишљамо. Британија данас не значи ништа, поготово за БиХ. Мислим да ће се њихова политика загрљаја ЕУ под туторство Британије и Америке веома брзо разбити", истакао је Додик.

Додик је рекао да Европа, ако жели да очува свој кредибилитет, мора бјежати из тог загрљаја.

"Они су лажима покушавали да овладају целим светом. Лажна Велика Британија није никакав избор за нас у БиХ", поручио је Додик.

image