Србија и Балкан

Ненад Стевандић: Не сме бити пукотина међу Србима

Српска није извор проблема, а Бањалука није гласала о сецесији већ о актима који омогућавају дијалог, тврди председник Скупштине Републике Српске
Ненад Стевандић: Не сме бити пукотина међу Србима© Milos Tesic/ATAImages

Српска није извор проблема, а у Бањалуци нису изгласани акти о сецесији, већ они који омогућавају дијалог, тврди председник Скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

Стевандић је у разговору за "Политику", указао да се тако нешто десило и на недавној седници две ентитетске владе, на којој су започети домаћи договори, што Српска види као модел односа за будућност. Свега три дана након те седнице, међутим, дошло је до спорне одлуке високог представника.

"То све објашњава. Не дозвољавају да се сами договоримо. Не одговара им да се прича о инвестицијама, о повратку младих, запошљавању и расту БДП-а", рекао је Стевандић за "Политику".

Српска ће, каже он, ако њено постојање буде угрожено, бити принуђена да доноси законе који ће се примењивати на њеној територији, док ће сасвим други закони важити у Федерацији БиХ.

"Имаћемо практично две земље. То не прижељкујем, већ се надам да ће бити паметни у међународним центрима. ТО укључује и неопходну катарзу у ЕУ, која овде треба да замени ОХР", рекао је Стевандић.

Нелегални високи представник Шмит је, како он тврди, неспорно генератор сукоба и неспоразума у БиХ и извор свих проблема и криза. Исту улогу има и Уставни суд БиХ, јер не почива на дејтонски принципима, па су сви потези Народне скупштине Српске, само реакција на одлуке које доносе те институције.

Стевандић истиче да треба именовати домаће судије у Уставном суду БиХ и спроводити домаће законе, како нико никоме не би кочио развој. Покушај оспоравања имовине Републике Српске, како он наглашава, јесте свесно изазивање кризе и сукоба, јер имовину ентитета већ деле границе које су плод међународног договора.

Говорећи о одлукама Народне скупштине Српске које су разљутиле Запад, Стевандић је рекао да Српска мора остати јединствена и упорна и да "не сме бити пукотина међу Србима".

"Морамо сачувати одличне односе са Србијом и своју неутралност. Имамо отворене комуникацијске канале чак и са земљама које нас стално критикују", рекао је Стевандић.

Он је истакао да ће Српска наставити да нуди решења која ће увек бити заснована на дејтонским принципима, а то значи да ниједна одлука не сме да буде донета прегласавањем, без сагласности три народа и два ентитета.

"Управо су то радили високи представник и Уставни суд БиХ. Ми то разумемо као настојање да се овде провоцирају кризе и сукоби. На то реагујемо паметно и нећемо дозволити да будемо окривљени за оно што је неко други смислио", навео је председник парламента Српске.

Покушаји криминализације председника Српске Милорада Додика, како он сматра, неће успети, а удар на Републику Српску, осим напада на њене вредности, јесте и удар на демократско друштво.

Стевандић је рекао да Запад жели да председника Републике Српске представи као фигуру која крши Дејтонски споразум, при чему им је Додик само алиби како би довршили посао обесмишљавања и обезвлашћивања Српске.

"Мањи део опозиције то не разуме, па још дају подстицај алибију међународног фактора. Додик има највећи политички капацитет и вуче највећи број конаца. Али то припада политичком спектру. У правном спектру, ни Додик ни Српска никада нису донели одлуке о дисолуцији. Ниједна институција Српске није донела одлуку о отцепљењу", рекао је Стевандић.

Чак и када би Кристијан Шмит сменио Додика, Српска то не би објавила, јер он нема легалитет, а ако нема легалитет, именовања и његове одлуке су нелегалне и не могу да се објаве у Службеном гласнику Републике Српске.

"Српска је та која чува правни поредак у БиХ. Све акције из Српске су засноване на праву и то сви добро знају. Зато су прешли на другу стратегију - злоупотребу Уставног суда", закључио је Стевандић.

image