Србија и Балкан

Стевандић: Међународне гаранције нису биле препрека за погроме Срба на КиМ

Ненад Стевандић за тренутну кризу на Косову и Метохији криви искључиво премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија
Стевандић: Међународне гаранције нису биле препрека за погроме Срба на КиМ© Milos Tesic/ATAImages

На трећој редовној седници Народне скупштине Републике Српске, на иницијативу председника Народне скупштине Републике Српске Ненада Стевандића, разматра се Предлог резолуције о заштити Срба на Косову и Метохији и о територијалном интегритету и суверенитету Србије, у којој се поздравља право Србије да брани опстанак српског народа на Косову и Метохији уколико се косовски Албанци и њихове власти одлуче за употребу насиља.

У излагању пред посланицима, Стевандић предлаже осуду константног кршења људских права Срба и другог неалбанског становништва, посебно права на живот и на имовину, од косовских Албанаца и њихових власти, а позивају представници међународне заједнице да то озбиљно осуде, преноси РТРС.

Стевандић напомиње да се након 1999. године и Кумановског споразума, Резолуције 1244 Уједињених Нација, показало да међународне гаранције нису биле препрека за даље погроме, угрожавање живота и културног наслеђа на Косову и Метохији, те да за Мартовски погром 2004. године нико није одговарао, као за и бројна убиства, покушаје убиства, отимања и протеривања.

Он позива на подршку Србима на Косову, али и све акте и потезе Републике Србије, а међународне факторе у Европској Унији и Уједињеним Нацијама на поштовање Резолуције 1244 као и Повеље о људским правима која се, што се Срба тиче, немилице крше. Стевандић је посланике позвао на саборност и заједнички став по овом питању и усвајању Резолуције.

Стевандић је за тренутну кризу на Косову и Метохији окривио искључиво премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

Наводи да је потпуно јасно да се геополитчки распоред снага у свету мења и да је извесно побољшање тих услова за Србију и Србе, због чега су лидери такозваног Косова, превасходно Курти, "покренули талас насиља, покушавајући да ескалирају већи сукоб и у њега увуку НАТО и земље Европске уније као подршку својим одлукама".

Стевандић је оценио је да су последња дешавања на Косову и Метохији и покушај наметања управљачке структуре Албанаца у општинама са апсолутном српском већином довели до најтеже позиције Срба у ближој историји, наводи РТРС.

"Били смо сведоци напада на наш народ, стављања бодљикаве жице, употребе специјалних јединица против голоруких људи који, тражећи своја права, желе да истрају и пошаљу поруку да неће одустати", истакао је Стевандић.

Гостујући у Јутарњем програму РТРС, Стевандић је рекао да Република Српска има осећај припадности са народом на КиМ.

"Српска је увек уз Космет. Видимо да је Србима на КиМ сада најтеже. Са друге стране су тешки геополитички услови у којима се Србија нашла, али по први пут у претходних десет година се за нешто окривљује и Приштина", додао је Стевандић.

Нагласио  је да нико не треба да мисли да то што Народна скупштина Српске изгласа, како каже, "неће бити кап која ће прелити чашу разумевања у Европској унији".

Додао је да су сви представници клубова гласали за Резолуцији о заштити Срба на КиМ.

"Како ће Србија штитити свој народ, не треба ми да предлажемо. Ми смо ту да будемо уз њих и да покажемо да нисмо ни без душе, ни без гласа", поручио је Стевандић.

image