Србија и Балкан

Бошњаци у Сребреници одбили да одају почаст српским жртвама

На комеморативној седници Скупштине општине Сребреница посвећеној свим сребреничким жртвама није било одборника из реда бошњачког народа, јер су одлучили да је бојкотују
Бошњаци у Сребреници одбили да одају почаст српским жртвамаGetty © Damir Sagolj

На комеморативној седници Скуипштине општине Сребреница, начелник Младен Грујичић рекао је да су у Сребреници дани туге 11. и 12. јули и да изражава пијетет према свим жртвама у Сребреници. Грујичић је рекао да сви заједно и Срби и Бошњаци треба да воде локалну заједницу у боље сутра.

"Свесни смо шта је Сребреница и да није лако живети у њој и да се свака реч вага. Овде се усаглашавамо заједно и Срби и Бошњаци за бољитак свих грађана. Сведоци смо да је Сребреници потребна помоћ за економско оснаживање. У овим данима туге и бола за све Сребреничане желим показати пијетет према жртвама. Где постоји злочин, постоји и злочинац, али тужилаштва не раде посао и нема правде", истакао је Грујичић.

Грујичић рекао је да су српски одборници данас послали поруку да поштују све жртве којима су одали пошту, док је бошњачка страна нецивилизацијски пропустила прилику да то учини, политизујући и своје и туђе жртве.

"Ако поштујемо туђе жртве можемо очекивати да и други поштују наше. Међутим, садашња бошњачка гарнитура у локалној власти у Сребреници жели да одређује чије жртве треба поштовати иако је одлука о томе донесена у далеко сложенијим условима, кад су скоро сви одборници били ратни ветерани. Они су закључили да су злочини почињени и жртве биле на свим странама и да их се треба сећати и одавати им пошту што садашњи бошњачки представници опструишу и то је жалостан и нецивилизацијски однос према жртвама", поручио је Грујичић.

Председник Скупштине општине Салко Турсуновић пре седнице је рекао да према Пословнику о раду ове институције сваке године 10. јула треба да буде одржана комеморативна седница ради одавања почасти невино страдалим становницима ове локалне заједнице.

Истакао је да не зна због чега бошњачки одборници бојкотују седницу, али им се и сам придружио.

image