Србија и Балкан

Нови напади из Британије: Алиша Кернс сада оптужује Србију да извози оружје у Русију

Уједињено Краљевство би требало да суспендује дозволе за увоз оружја из Србије користећи механизме забране које смо увели у одбрамбени систем, написала је британска посланица која је недавно оптужила Српску православну цркву да преноси оружје из Србије на север Косова и Метохије
Нови напади из Британије: Алиша Кернс сада оптужује Србију да извози оружје у РусијуGetty © Chung Sung-Jun

Након оптужби на рачун Србије да извози оружје у Украјину, најновије замерке нашој наменској индустрији - да шаље муницију у Русију - овог пута стигле су из Белгије и Велике Британије, тачније британске посланице Алише Кернс.

Према извештају једног белгијског узбуњивача, тамошња национална телевизија објавила је да се српска компанија за извоз оружја "Југоимпорт" сумњичи да је слала муницију Руској Федерацији, помажући јој тако да избегне санкције Запада.

"Након извештаја, белгијске власти су одлучиле да одмах суспендују дозволе за извоз оружја из Србије", наводи се у прилогу белгијске телевизије.

Овај твит албанског активисте, једва је дочекала да даље на мрежама подели британска посланица, која се у жижи домаће јавности нашла недавно после оптужби да Српска православна црква у сарадњи са хитном помоћи преноси оружје из Србије на север Косова и Метохије, што су убрзо демантовали скоро сви - СПЦ, полиција тзв. Косова, Кфор...

"Уједињено Краљевство би такође требало да суспендује дозволе за увоз оружја из Србије, користећи механизме забране које смо увели у одбрамбени систем, како би се омогућила хитна истрага британске (војне) опреме", написала је Британка.

Иначе, ово није први пут да се Србија терети да извози оружје. У марту ове године то је урадио руски портал "Меш", а потом и српска опозиција, тврдећи да је 3.500 ракета из српске фабрике "Крушик" преко Турске и Словачке испоручено оружаним снагама Украјине. 

На оптужбе су одговорили председник Србије Александар Вучић, министар одбране Милош Вучевић и министар спољних послова Ивица Дачић.

"Србија није послала ниједан комад оружја у Украјину или Русију", рекао је Вучић и додао да је све "чисто као суза".

Вучевић је истакао да Србија има право да извози наоружање "свима онима који су легитимисани и легални као крајњи корисници", а Дачић да министарство на чијем је челу учествује у давању дозвола за извоз оружја. 

Иначе, председник Вучић је данас најавио да ће у наредних 30 дана обуставити извоз наоружања и војне опреме, а на основу Закона о председнику Републике и Закона о Војсци Србије. Разлог за такву одлуку је усложњавање безбедносне ситуације у држави.

image