Србија и Балкан

Вучић: Србија није послала никоме ниједан комад оружја

Председник Србије тврди да Србија није слала муницију ни Украјини ни Русији
Вучић: Србија није послала никоме ниједан комад оружја© Tanjug/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Председник Србије Александар Вучић тврди да Србија није послала ниједан комад оружја ни Украјини ни Русији.

"Данас имате безброј оних који ће да зову руске телефоне да пријављују да радимо нешто против њих, а и оних који ће да зову Запад, да кажу да радимо са Русијом. Они сада кажу 'Хало, Москва, наши шаљу оружје у Украјину'. Србија није послала ниједан комад оружја у Украјину", тврди Вучић.

Он каже да посао наменске индустрије није да производи ни микрофоне ни сакое, већ оружје.

"Када то производите, та муниција, било да је минобацачка, или су меци од 30, 40 мм, они увек негде заврше на ратишту, и то у овом случају у кризним подручјима света.  Нисмо продали ни један комад ни Русији ни Украјини, за Србију постоји дозвољени корисник и само њима Србија може да извози", истакао је Вучић.

Он је навео да Србија има 20.000 запослених у наменској индустрији и да они производе муницију.

"Нисмо продали ни једно оружје ни оруђе Украјини или Русији. Постоје такозвани овлашћени корисници. Све смо радили у складу са законом. Чак смо онемогућили извоз оружја које смо продали у Турску без дозволе Србије, како бисмо спречили да дође до Украјине и Русије – подвукао је Вучић.

Како је рекао, "чисти смо као суза".

"И желимо да зарадимо новац. Поносан сам што ћемо више зарађивати", рекао је Вучић и истакао да се Србија придржава међународних закона, али да ће се развијати наменска индустрија.

Вучић је упитао оне који износе тврдње о слању оружја на ратиште у Украјини да ли их је стид што мрзе своју земљу.

"Лажови једни, денунцијанти једни. Важно је да денунцирате земљу лажима, не  бисте ли мени нанели штету, а наносите штету својој земљи", поручио је председник. 

Најављено је да ће у домаћу наменску индустрију бити уложено око 100 милиона, што је одобрено преко СДПР-а и распоређено по фабрикама одбрамбене индустрије за повећање капацитета и нове линије.

Вучић  је рекао да ће Србија наставити да прави оружје и да ће га бити све више.

Састанак са емиром Катара

Председник Србије Александар Вучић тренутно је у Дохи, у Катару где се састао са владарем Катара емиром Тамимом бин Хамд ал-Танијем, али и другим државницама.

"Обавили смо значајан билатерални састанак са владарем Катара, његовим височанством Алтанијем и то је први наш билатерални састанак", подсетио је председник Србије.

Емир Катара је изабрао да то буде његов први билатерални састанак што Вучић види као посебан знак пажње за нашу земљу. 

Он се у Катару налази на конференцији која окупља 46 најсиромашнијих земља света.

"Овде има пуно наших пријатеља, разговарао сам са председником Пољске и председницом Словеније. Са њима сам дуго разговарао о стању у региону, а с председником Пољске о ситуацији у Украјини. Срео сам се и са премијерком Бангладеша", навео је Вучић.

Он каже, да иако смо ми на европском путу, али да је ово важан скуп за нас како због Покрета Несврстаних Земаља", али и наше специфичне ситуације око КиМ.

"Што се тиче разговора са емиром, разговарали о његовој посети Србији, о снабдевању храном, њиховим инвестицијама, а ја сам издвојио тему "Ер Србије" и замолио емира да види постоји ли је њихов интерес да нам постану стратешки партнер", рекао је Вучић.

image
VV inauguration
banner