Србија и Балкан

Вучевић подржава враћање војног рока: Обука од три недеље до три месеца

Министар одбране каже да је циљ да се наредне генерације обуче за поступање у кризним ситуацијама како би грађани Србије били безбедни
Вучевић подржава враћање војног рока: Обука од три недеље до три месецаNone © Министарство одбране

Министар одбране Милош Вучевић актуелизовао је идеју о враћању обавезног војног рока, напоменувши да ће бити организована стручна расправа о овој теми. Министар истиче да подржава ту идеју и да ће тек бити одлучено колико дуго би трајао војни рок, а говори се о периоду од три недеље или три месеца.

Вучевић је за "Блиц" казао да се залаже да сви пунолетни мушкарци имају војну обуку, а најавио је ту могућност и за старије од 30 година који нису служили војску. Напомиње да би за другу групу важио краћи период обуке, од три недеље.

"И сам сам служио војни рок. Наравно, не причамо више о војном року од 12 месеци. Био сам на Косову десет и по, 11 месеци. Али мислим да треба да вратимо војни рок, да ли је то три недеље или три месеца, или неки други период, али апсолутно да", истиче министар.

Према његовим речима, враћање војног рока има за циљ да се "наредне генерације обуче за поступање у кризним ситуацијама како би грађани Србије били безбедни".

"Немир нам је када имамо поплаву или пожар, а не знамо како да одреагујемо. Када говоримо о враћању војног рока, не причамо о ратовању, већ да војска буде на услузи грађанима када је то у најтежим моментима најпотребније", казао је Вучевић.

Обавезни војни рок укинут 2011. године

Ако се врати обавезно служење војног рока, и то у трајању од три недеље до три месеца, то би био најкраћи период служења војске у нашој земљи. Наиме, у бившој Југославији војска се служила најмање две године, да би 1964. војни рок био скраћен на 18 месеци, с изузетком ратне морнарице за коју је и даље трајао две године.

Следеће скраћење, на 15 месеци, уследило је 1972. године, а од 1980. војска се служила "само" годину дана.

По распаду СФР Југославије, обавезан војни рок се служио годину дана, да би почетком новог миленијума обавезно служење војске било скраћено на девет месеци.

У септембру 2010. Влада Србије је укинула обавезни војни рок, тако да од почетка 2011. године до данас се војска у Србији служи само добровољно.

image