Србија и Балкан

Вучевић: Нису мигови подигнути само због дронова

Уочено је више беспилотних летелица, али мигови нису патролирали само због дронова, каже министар одбране
Вучевић: Нису мигови подигнути само због дронова© Министарство одбране

Министар одбране Милош Вучевић изјавио да је председник Србије Александар Вучић издао наредбу за подизање борбене готовости одмах након што су уочени дронови.

Напоменуо је да не може да каже чији су дронови који су виђени, али да долазе са територије КиМ.

Вучевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да претходна три дана Војска уочава одређене објекте, беспилотне летелице или дронове који се крећу на линији административног раздвајања централне Србије у Копненој зони безбедности и са повременим улазима на територију централне Србије.

Вучевић каже да је одлука о подизању борбене готовости донета "имајући у виду искуства на украјинском фронту", да не би долазило до административних кашњења у ланцу команде.

Према његовим речима уочено је више беспилотних летелица са различитим кретањима, али мигови-29 нису патролирали због дронова - вршили су полицијско патролирање.

Вучевић каже да је реч о покушајима да се врши осматрање положаја јединица ВС и одређених војних касарни. Према његовим речима, није питање само уласка у Рашки округ, ВС је уочила одређене објекте и у правцу кретања преко Топличког и Нишавског округа.

Указује да је председник Републике као врховни командант издао извршну наредбу да сваки такав објекат буде елиминисан.

Вучевић је, говорећи о дешавањима на подручју изнад Мердара и околини Рашке, поручио да ће небо које је под контролом Војске Србије бити апсолутно заштићено.

"Штитићемо небо које је под контролом ВС - небо које се покрива нашим системима, у складу са Резолуцијом 1244 и Кумановским споразумом - биће сигурно за све грађане Србије", додаје министар и напомиње да војска има и капацитета и способности да одговори на сваки задатак.

Мигови-29 нису патролирали због дронова 

"Да бисмо разбили нејасноћу, наши ловци, мигови-29 нису патролирали због дронова, имамо друге процедуре како се поступа у тим ситуацијама - вршили су редовно полицијско патролирање, контролу нашег неба. Војска може и са авионским митраљезима, хеликоптерима, топовима, и другим техничко-технолошким средствима напредније генерације да одговори на ове изазове", додаје министар одбране.

Није могао да каже чији су дронови, али напомиње - долазе са територије КиМ.

"Све се то одвија у контексту надзора и покушаја праћења активности Војске Србије на територији која је под нашом контролом, ВС има свој програм рада и поступа у складу са смерницама врховног команданта", додаје министар.

"У току су велике вежбе, у смислу просторног захвата, које су назване Маневри 22, очекујем да сутра председник Републике посети део јединица на Пасуљанским ливадама и увери се како теку војне вежбе", каже Вучевић.

Приштина да се врати за преговарачки сто

Каже да је из Приштине било много нетачних наслова, да се Војска Србије концентрише на административним линијама.

"Правећи баук од тога неко покушава да кроз шпијунирање дође до неких информација. Војска ради своје активности како је зацртано и чува своје оружје и оруђе", рекао је Вучевић.

Према његовим речима, војска је кључни атрибут државе, то је оружана сила, то није друштво љубитеља маркица, већ оружана сила која брани државу.

"Председник Републике је издао наредбу о подигнутом степену борбене готовости и Војска мора да буде спремна да изврши сваку наредбу. Ако се уочи дрон биће елиминисан, или стављен под нашу контролу", навео је министар одбране.

"Због неодговорног понашања администрације у Приштини, због напуштања концепта дијалога, инисистирања на томе да је питање регистарских таблица ствар њихове администрације може да се угрози безбедност и Србија мора да реагује. Порука је да нема нове Олује, новог Бљеска. Ово нису видео-игрице, боље хиљаду дана за преговарачким столом него један сат у рову. Али то не значи да се плашимо", каже он.

Позвао је Приштину и земље Квинте да врате Приштину за преговарачки сто и да престане политика једностраних одлука.

"Мигови-29 патролирају нашим небом, имамо право да контролишемо своје небо", закључио је Вучевић.

image
VV inauguration
banner