Србија и Балкан

Кошарац: Република Српска стабилна за улагање, за разлику од пропале инвестиције Запада - Шмита

Према речима министра спољне трговине и економских односа у Савету министара, покушаји Кристијана Шмита да у међународним круговима оцрни Републику Српску су сизифовски посао злобног немачког грађанина, унапред осуђени на пропаст
Кошарац: Република Српска стабилна за улагање, за разлику од пропале инвестиције Запада - Шмита© Tanjug/Noemi Bruzak/MTI via AP

Република Српска добро је место за инвестирање, јер је политички и економски стабилна и ту чињеницу не могу променити ни оспорити покушаји лажног високог представника Кристијана Шмита да у међународним круговима лобира против инвестирања у РС, поручио је Министар спољне трговине и економских односа у Савету министара Сташа Кошарац.

"Мешетарење те индивидуе без легитимитета превазилази сваку меру! То је доказ исконског зла и морбидне мржње Кристијана Шмита према Републици Српској и српском народу. Од таквог смутљивца зазире сваки пристојан човек и озбиљан инвеститор", указао је Кошарац у изјави за Срну.

Он је нагласио да је евидентно да се узурпатор Шмит под патронатом дела међународне заједнице потпуно ставља у службу пробошњачке политике, чији је једини циљ слабљење позиције Републике Српске.

То му, додао је Кошарац, неће поћи за руком, јер руководство и институције Републике Српске на одговоран начин, у складу са Уставом и Дејтоном, штите њене интересе и уставни капацитет.

Он је нагласио да су такву политику препознали бројни међународни пријатељи и спремни су да инвестирају у Републику Српску.

"Добра пословна клима у Српској огледа се у стимулативној пореској политици и јефтинијим ресурсима у односу на регију, што је посебна погодност за стране инвеститоре. У прилог томе говори и повећано интересовање страних инвеститора за улагање у Републику Српску, посебно у металску и дрвну индустрију, енергетику, пољопривредни сектор, те туризам", навео је Кошарац.

Он је подсетио да је Република Српска, према недавном истраживању угледног светског часописа, увршћена у топ 10 дестинација за привлачење страних улагања.

"Република Српска има добар географски положај, повољан пословни амбијент и погодно је тло за страна улагања. Инвеститори који улажу у Републику Српску имају приступ растућим тржиштима на принципу слободне трговине, захваљујући међународним уговорима попут ССП-а, ЦЕФТА-е, ЕФТА-е и Споразума са Турском о слободној трговини", подсетио је Кошарац.

Он је рекао да су покушаји Кристијана Шмита да у међународним круговима оцрни Републику Српску сизифовски посао злобног немачког грађанина, унапред осуђени на пропаст.

"У суштини, Кристијан Шмит је само једно - пропала инвестиција западних земаља у БиХ. Инсталиран је на нелегалан и нелегитиман начин, како наш народ каже - на дивље и без потребне документације. Финансијски је неодржив, јер троши енормне количине новца, а никоме ништа добро не доноси", поручио је Кошарац.

image