Србија и Балкан

Шмит прети: Санкције за све који негирају "геноцид" у Сребреници

До сада Тужилаштво није донело ниједну пресуду јер законска формулација предвиђа "негирање ратних злочина које има за циљ подстицање на насиље и мржњу"
Шмит прети: Санкције за све који негирају "геноцид" у Сребреници© Milos Tesic/ATAImages

Високи представник у БиХ Кристијан Шмит, који у Републици Српској није признат јер није именован у Савету безбедности УН, поново је запретио санкцијама у складу са законом за све који негирају "сребренички геноцид", пренели су сарајевски медији.

Шмит је у Меморијалном центру у Поточарима најавио да ће у Сребреницу сутра доћи главни тужилац Баварске са сарадницима, за које је рекао да су "особе с великим искуством у предметима негирања нацистичког холокауста", пренео је Танјуг.

Бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко је последњег дана свог мандата 2021. години наметнуо измене Кривичног закона БиХ којима је негирање наводног геноцида у Сребреници проглашено кривичним делом с предвиђеним казнама затвора од шест месеци до пет година.

Према тим измењеним одредбама Кривичног закона БиХ до сада није донета ниједна пресуда, а из Тужилаштва кажу да им је проблем "с формулацијама", јер измене предвиђају законске казне у случају да "негирање ратних злочина има за циљ подстицање на насиље и мржњу", против припадника одређене етничке или верске групе.

image