Србија и Балкан

Вучић: Столтенбергу смо доставили све доказе о прогону Срба (ВИДЕО)

Веома сам забринут због последњих дешавања на Косову и Метохији, а не само на северу, рекао је Вучић уочи састанка са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом имао најважнији састанак данас, да је изнео чињенице о ситуацији на Косову и Метохији и затражио већу безбедност и сигурност за српски народ.

"Пренео сам Столтенбергу нашу забринутост и бригу за позицију Срба због арбитрарног хапшења, прогона Срба и затражио од Кфора са спроводи своју мисију у складу са Резолуцијом 1244. Ми смо у писаној форми доставили све доказе о прогонима Срба, нападима на Србе и томе колико Срба је упуцано", рекао је Вучић.

Столтенбергу је, каже председник Србије, показао и видео-снимке, на којима су Срби који су оптужени и задржани у притвору, а види се да нису ни за шта били криви.

"Затражили смо да НАТО преузме контролу и обезбеди живот достојан човека Србима на северу Косова и Метохије", казао је Вучић.

Како је напоменуо, имао је коректан састанак са Столтенбергом, који је имао примедбе на рачун Срба, али да је покушао да му појасни шта није у складу са истином.

"Хоће ли бити помака, остаје да се види и када бих сада морао да пронађем заједнички именитељ свих састанка, и са Лајчаком, то је жеља да се дође до деескалације што је могуће брже, али то неће бити лако", рекао је председник Србије.

Он је додао да представник Албанаца у Бриселу није дошао са том жељом.

"По Резолуцији 1244 ОВК или било шта што личи на њу или представља континуитет у односу на ОВК не може да постоји на Косову и Метохији", казао је Вучић и подсетио на то да је Курти рекао да је "полиција наставак ОВК".

Вучућ је казао да ствари измичу контроли због неодговорног понашања једног човека, мислећи на Куртија и додао да решења нису лака.

Како је рекао, три ствари штите Србе на Косову и Метохији, то су јединство, борба и храброст нашег народа, по два држава Србија и под три, међународно јавно право.

"Чуваћемо мир и наш народ на КиМ, али тежак је период пред нама, потребна нам је сарадња са Кфором и НАТО", поручио је Вучић.

Он је изразио уверење да ће захтев који је Србија упутила НАТО уродити плодом или већом пажњом Алијансе, али је и додао да се плаши, када сумира разговоре вођене данас у Бриселу, "да нисмо на путу који би нам гарантовао сугурност и безбедност".

"Плашим се да нисмо на путу који би нам гарантовао сигурност и безбедност, али верујем да ће и ова наша молба или захтев НАТО-у уродити плодом или њиховом већом пажњом. Сигуран сам да не желе да Срби буду протерани са вековних огњишта", рекао је председник новинарима.

image