Србија и Балкан

Велико невреме погодило Србију, ванредна ситуација и у Новом Саду (ФОТО)

Велико невреме у Србији, у Сремској Митровици и Новом Саду проглашена је ванредна ситуација, као и на целим територијама општина Шид и Рума
Велико невреме погодило Србију, ванредна ситуација и у Новом Саду (ФОТО)© Танјуг/Ненад Михајловић

Велико невреме захватило је синоћ већи део Србије. Припадници Сектора за ванредне ситуације евакуисали су 15 особа, а било је и повређених. 

Због разорног невремена које је захватило и Сремску Митровицу, проглашена је ванредна ситуација данас у осам сати у том граду.

Ванредна ситуација проглашена је и на целој територији општина Шид и Рума, саопштио је МУП.

Ванредно и у Новом Саду

Градоначелник Града Новог Сада донео је одлуку о проглашењу ванредне ситуације на територији Града Новог Сада због олује праћене јаком кишом и атмосферским пражњењем која је јуче захватила територију Новог Сада.

С обзиром на то да се последице стравичног невремена нису могле сагледати у преподневним часовима и да су размере настале штете много веће, донета је Одлука о увођењу ванредне ситуације која је проглашена ради употребе посебних мера, додатних снага и средстава у отклањању насталих последица изазваних олујом праћене јаком кишом и атмосферским пражњењем.

Ова Одлука је ступила на снагу даном доношења, 20. јула 2023. године и објавиће се у "Службеном листу Града Новог Сада".

Све комуналне службе добиле су налог да рашчишћавају терен по селима и градовима, а градска плажа ће до даљег бити забрањена за посетиоце због могућег пада одломљених грана и напуклог дрвећа.

Додају да су припадници Ватрогасно спасилачке јединице (ВСЈ) и Сектора за ванредне ситуације (СВС) МУП-а интервенисали широм земље, а том приликом спасено је 20 особа - 12 у Новом Саду, четири у Крагујевцу, две у Нишу, једна у Смедереву и једна у Београду.

Републички хидрометеоролошки завод објавио је упозорење због могућих временских непогода до 22. јула.

"Област од Алпа, преко западног Балкана и Србије до региона Карпата, до суботе увече (22. јула) очекује јака грмљавинска активност. Развоји суперћелијских облака локално ће бити веома снажни и брзопокретни, премештаће се са запада-северозапада ка истоку уз појаву крупног града (пет цм у пречнику), краткотрајно олујне ударе ветра (24 м/с), и изоловано и орканске ударе ветра (28 м/с)", наведено је у упозорењу.

РХМЗ наводи да је тачну локацију иницијације, премештања и јачине непогода унапред тешко одредити, па ће се из тог разлога за конкретне локације издавати хитно упозорење на грмљавинске непогоде један до два часа унапред.

Како је наведено у сапштењу, данас се очекује мањи пад дневних температура, али у петак и суботу у јужним, а делом и у централним крајевима земље, поново се очекују вредности од 35 до 38 степени.

Након краткотрајног освежења у недељу, почетком следеће седмице од 24. до 26. јула, очекује се нови продор веома топлог ваздуха са севера Африке, што ће условити температуре око 40 степени.

Последице невремена у Србији

РТС јавља да је у Новом Саду повређена девојчица (12) на коју је пало стабло.

На београдском аеродрому привремено су били обустављени летови.

Јак ветар у Београду обарао је дрвеће, носио кровове, рушио кранове...

Повећан је број кварова на нисконапонској мрежи у Београду, посебно на подручју Бановог брда, Жаркова и подавалских насеља, као и на територији Обреновца. Све екипе Електродистрибуције су на терену како би кварови што пре били санирани.

Невреме је које је захватило Београд синоћ око 20 часова оставило је видљиве последице. Олујни ветар носио је све пред собом, дрвеће, кровне конструкције... 

Поједини делови Београда нису синоћ имали струју, али су већ током ноћи кварови отклоњени.

Прекиди саобраћаја на граничним прелазима

Из Управе царина су саопштили да је невреме које је током јучерашњег дана и вечери захватило цео регион, условило повремене прекиде у функционисању теретног саобраћаја на неколико граничних прелаза.

"Од синоћ је због оштећења појединих путних деоница у суседној Хрватској обустављен теретни саобраћај на граничним прелазима Шид и Нештин, а због последица невремена тренутно је обустављен теретни саобраћај и на граничном прелазу Сремска Рача са БиХ", навели су из Управе царина.

Ћелијска олуја у Новом Саду нанела штету на више од 300 локација

Ћелијска олуја нанела је велику материјалну штету на више од 300 локација у Новом Саду, саопштило је данас ЈКП Градско зеленило.

На основу препорука и обавештења надлежних градских служби, Градско зеленило формирало је шест тимова од преко 100 запослених са машинама који су одмах након првих пријава грађана изашли на терен да санирају штету, наведено је у саопштењу.


Уклањање обореног дрвећа и грана настављено је и јутрос а, како је наведено, због седам изваљених стабала на купалишту Штранд, плажа ће бити затворена за посетиоце док последице невремена не буду саниране и омогућено безбедно даље функционисање.

Сви припадници Сектора за ванредне ситуације, ватрогасци спасиоци и представници јавних комуналних служби су на терену.

Око 40 људи затражило је од синоћ медицинску помоћ с територије Митровице због повреда насталих услед невремена, а двоје је са тежим повредама транспортовано у Београд на даље лечење.

Нема људских жртава, али је причињена велика материјална штета.

Из МУП-а наглашавају да су припадници Ватрогасно спасилачке јединице (ВСЈ) и Сектора за ванредне ситуације (СВС) МУП-а интервенисали широм земље, а том приликом спасено је 20 особа - 12 у Новом Саду, четири у Крагујевцу, две у Нишу, једна у Смедереву и једна у Београду.

Од поноћи до 12.00 часова, припадници Ватрогасно спасилачке јединице (ВСЈ) су имали 33 интервенције на којима је извршено једно гашење пожара који је изазван ударом грома, 26 интервенција уклањања оборених стабала и шест интервенција уклањања лимених кровова, саопштио је МУП.

Како су истакли, на 33 интервенције евидентирано је ангажовање укупно 53 ватрогасца-спасиоца са 21 возилом.

Од почетка олујног невремена припадници МУП-а Сектор за ванредне ситуације (СВС) интервенисали су укупно 234 пута и то на гашењу пожара изазваних ударом грома (21 пожар), на уклањању оборених стабала (166 интервенције) и 24 интервенција - уклањања лимених кровова и другог.

Додали су да је на 234 интервенција евидентирано ангажовање укупно 558 ватрогасаца-спасилаца са 224 возила.

У Јабланичком управном округу од 00:00 часова, припадници ВСЈ Лесковац, 11 ватрогасаца-спасилаца са пет возила, ангажовани су на пет техничких интервенција уклањања последица невремена (од којих је једна уклањање лимених плоча са крова Градске библиотеке).

У Нишавском управном округу од 00:00 часова, припадници ВСЈ Ниш, 28 ватрогасаца-спасилаца са 10 возила, ангажовани су на 10 интервенција уклањања оборених стабала.

У Мачванском управном округу у месту Јеленча, припадници ВСЈ Шабац, два ватрогасца-спасиоца са возилом, интервенисали су на уклањању обореног стабла са крова куће.

Из МУП-а су саопштили да је у Златиборском управном округу од 05:30 -07:00 часова, територију општина Пријепоље, Прибој и Нова Варош погодило краткотрајно невреме, услед чега је дошло до кварова на електромрежи.

Без електричне енергије је око 300 потрошача (Прибој) и 50 потрошача (Пријепоље), а да су на терену екипе које раде на отклањању кварова.

У Шумадијском управном округу од 00:00 часова, припадници ВСЈ Крагујевац, 21 ватрогасац-спасилац са седам возила, ангажовани су на седам интервенција уклањања оборених стабала и гашењу пожара (на територији општине Аранђеловац) услед удара грома.

У Поморавском управном округу од 00:00 часова, припадници ВСЈ Јагодина, два ватрогасца-спасиоца са возилом ангажовани су на три интервенције уклањања оборених стабала.

У Сремском управном округу услед олујног невремена које је претходног дана погодило територију града Сремска Митровица, дошло је до откидања дела лименог крова (укупне површине око 100м2) на спратном објекту висине око 10 м, на Тргу Ћире Милекића број 10.

Из МУП-а су додали да су на терену припадници ВСЈ Сремска Митровица, четири ватрогасца-спасиоца са специјализованим возилом.

ВМА: Јавило се преко 40 људи, петоро задржано на лечењу са озбиљним повредама

Пуковник проф. др Иван Марјановић, главни дежурни хирург ВМА рекао је за РТС да је олујно невреме које је погодило Србију донело доста посла.

"На ВМА се јавио већи број грађана са повредама – преко 40, петоро је задржано на лечењу са озбиљним повредама", казао је Марјановић.

Према његовим речима, из целе Србије су стизали пацијенти на ВМА.

"Из Шапца је пребачен пацијент који је пао са крова куће, са преломом карлице. Из Вршца, пацијент је пао и пукла му је слезина. Из целе Србије су довожени на ВМА где су збринути", навео је Марјановић.

Сви су, напомиње, у стабилном стању.

"Ниједан људски живот није изгубљен јуче у Србији, бар што се ВМА тиче", истакао је др Марјановић.

Проблеми у железничком саобраћају

Због великог невремена, кишних падавина и олујног ветра, на појединим пругама у Србији током прошле ноћи је дошло до проблема у напајању контактне мреже изнад колосека струјом и пада дрвећа на колосек, што је проузроковало тешкоће у функционисању железничког саобраћаја на неким деоницама, саопштили су из "Инфраструктуре железница Србије".

Они су навели да су стручне службе и дежурни тимови на терену и да раде на отклањању последица невремена на појединим пругама у што краћем року и стварању услова за што брже поновно успостављање редовног железничког саобраћаја.

Током вечери услед великог невремена, због нестанка напона у контактној мрежи изнад колосека проблема је било у функционисању железничког саобраћаја на деоници барске пруге између Ресника и Ражане, затим између Краљева и Пожеге, као и на делу пруге Кукујевци – Шид – државна граница.

Због пада дрвета на колосек привремено је за саобраћај возова био затворен део пруге Штитар – Лешница. Због невремена је нестао напон у контактној мрежи и на прузи Нови Сад Ранжирна – Нови Сад, а саобраћај између Новог Сада и Петроварадина одвијао се по једном колосеку. Без напона су од 20.05 до 20.17 сати били и леви колосек пруге Земун – Нови Београд, као и железничка станица Београд Центар, а проблема у напајању контактне мреже изнад колосека струјом је било и на пругама Београдског железничког чвора.

Како су навели, дежурне екипе "Инфраструктуре железнице Србије" успевају да у изузетно кратким роковима отклоне последице невремена и у кратким роковима пруге поново оспособе за саобраћај.

image