Србија и Балкан

Бране право на образовање: Стопирали градњу школе у Северној Митровици чији је инвеститор Србија

Градоначелник општине Северна Митровица Ерден Атић потврдио је сазнања о стопирању радова, јер су наводно започети без окончања законских процедура
Бране право на образовање: Стопирали градњу школе у Северној Митровици чији је инвеститор Србија© Канцеларија за Косово и Метохију

Ескалација насиља и улазак специјалних јединица полиције тзв. Косова на север покрајине, због чега су Српска листа и запослени Срби напустили приштинске институције, није спречила општину Северна Митровица да ради сраман посао - да заустави изградњу стамбених објеката, али и школе за ученике јужних митровичких делова.

Како преноси портал "Коссев", општинске власти пломбирале су изградњу најмање три инфраструктурна објекта у Северној Митровици.

У питању су стамбени објекат у насељу Брђани, нова школа за ученике из јужних делова града, коју данас похађају махом Роми, а која се гради код Војног ремонта, те нова зграда Ректората у центру града, у универзитетском кампусу.

Градоначелник општине Северна Митровица, Ерден Атић потврдио је сазнања о стопирању радова, јер су наводно започети без окончања законских процедура.

"У недостатку документације постављене су траке којима се забрањује наставак радова до испуњења законских критеријума и норми 'Републике Косово'", навео је Атић.

Он је додао да је општинска дирекција за инспекције данас у пратњи полиције тзв. Косова обишла градилишта на којима је започета изградња и тамо поставила траке којима је забранила да се радови даље наставе.

"Ту су били и радници који су радове изводили, а након што је инспекција запечатила даљу изградњу, они су са градилишта отишли, наводи се и додаје да су и данас поподне, сва три градилишта и даље празна.

Фадиљ Берзати, директор "Инфраструктуре Северна Митровица" прокоментарисао је да "није измишљена топла вода", већ да се ради о "јасној и једноставној процедури стопирања градње за коју се нема дозвола", те да су контактирали власника стамбеног објекта, али да се он није одазивао позивима.

Срби из Северне Митровице су оценили да је ово "намерно дизање тензија од стране Приштине у већ довољно осетљивом тренутку, на шта немају право".

Када је реч о инвеститору, демантују да се ради о приватном инвеститору, нагласивши да се ради "о држави Србији", тачније Канцеларији за Косово и Метохију, као и да је камен темељац поставио лично Петар Петковић.

Начелник школске управе за Косово и Метохију Иван Запорожац поручио је данас да забрињава одлука новоизабраног градоначелника Северне Митровице Ердена Атића да забрани наставак изградње школе за децу из угрожених категорија у овом граду, указујући да се тиме Србима брани право на образовање и позвао међународну заједницу да реагује, преноси "Косово онлајн".

image