Србија и Балкан

Курти: 'Косово' испунило захтеве за чланство у Савет Европе

'Косово' је требало да уђе у Савет Европе пре много година, сматра њихова министарка спољних послова Доника Гервала
Курти: 'Косово' испунило захтеве за чланство у Савет Европе© TANJUG/ DOPISNIK KiM

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти поручио је данас да је тзв. Косово испунило захтеве који су му дати како би постало члан Савета Европе и да је суштинска фаза процеса пријема већ почела, преноси "Коха диторе".

Курти је то поручио на Координационој међуинституционалној групи за чланство у Савету Европе која се први пут данас састала у Влади тзв. Косова.

"Данас заједно отварамо први састанак координационе групе за чланство 'Косова' у Савету Европе. 'Косово' је изграђено на вредностима Савета Европе, природно има своје место у овој организацији и испунило је законске услове и стандарде. Сада када је процес прошао у Скупштини, можемо слободно рећи да почиње суштинска фаза процеса пријема у ову организацију", рекао је Курти.

Министарка спољних послова Доника Гервала нагласила је да је тзв. Косово требало да уђе у Савет Европе пре много година.

"Сада када је прва фаза прошла, све ће зависити од добре координације ове групе. Од ваше координације зависиће и темпо чланства у Савету Европе. 'Косово' је требало да уђе у Савет Европе пре много година", истакла је Гервала.

Да подсетимо, Комитет министара Савета Европе, на амбасадорском нивоу, донео је одлуку о прихватању апликације 'Косова' за чланство у тој међународној организацији. На састанку представника 46 држава чланица Савета Европе, 33 земље, што је више од прописаног услова двотрећинске већине, гласале су за одлуку о прихватању косовског захтева и тиме је покренут процес приступања Савету Европе.

Након што је апликација тзв. Косова прихваћена 24. априла у Стразбуру током ванредног заседања, упркос томе што није чланица Уједињених нација и већина земаља у УН га не признаје, процес се сели у Парламентарну скупштину у другу и најдужу фазу у процедури пријема.

Према стандардном временском оквиру, припрема извештаја и дебате у том телу, пре него што дође до завршног гласања око препоруке за чланство, могу трајати и неколико година. То вероватно и треба очекивати, ако је судити према гласању у првој инстанци, када је против пријема тзв. Косова било седам држава, укључујући и Србију.

image