Србија и Балкан

Вучић предао документа Столтенбергу: Докази о терору над Србима на КиМ у осам поглавља

У извештају, који је дат на увид генералном секретару НАТО-а, пише и да су забележена укупно 54 напада на вернике и објекте СПЦ, као и да није познато да је било ко због тога процесуиран
Вучић предао документа Столтенбергу: Докази о терору над Србима на КиМ у осам поглавља© Instagram/buducnostsrbijeav

Од доласка на власт Аљбина Куртија, над српским народом на Косову и Метохији забележена су чак 383 етнички мотивисана напада, а мета су била и деца - чак 15 пута.

Само у првој половини ове године, било је више инцидената него што их је у просеку евидентирано пре устоличења актуелног премијера привремених приштинских институција.

Ове податке о терору са којим се српски народ суочава, председник Србије Александар Вучић предочио је током сусрета са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом. У неколико докумената, које је шеф државе у Бриселу уручио свом домаћину, а у које су "Новости" имале увид, детаљно су хронолошки описана малтретирања, застрашивања и хапшења Срба, као и акција насилног наметања градоначелника на северу, која је довела до тензија.

У фасцикли која је предата у руке генералном секретару НАТО-а, налази се осам докумената: Хронологија Куртијевог терора на КиМ, Списак Срба које су Куртијеве снаге упуцале током 2023, Извештај о нападу на двоје деце у Житковцу, Списак Срба који су неосновано ухапшени од Куртијевог доласка на власт, Етнички мотивисани напади, Приштинске мере против здравства, Напади на вернике и објекте СПЦ од 2021. до 2023 и Етнички мотивисани напади на српску децу.

"Брат и сестра Дара и Кристијан нападнути су и претучени док су возили квад и ишли у викендицу. Кристијана су ударали ногама по телу, оборили на земљу и држали га у клечећем ставу. Мајка је сина затекла како га на коленима држе на земљи, а ћерку босу која је од стреса и страха више пута колабирала", наводи се у извештају у ком је детаљно описан напад специјалаца РОСУ на српску децу у Житковцу, коју су косовске снаге зауставиле и малтретирале само зато што су испод кациге имали поткапе.

У делу извештаја српске делегације подвучено је и да од јесени 2022. РОСУ почиње да успоставља трајно присуство на северу КиМ, кроз изградњу база и илегалних контролних пунктова.

Од почетка године регистровано је 11 посебних акција РОСУ које се могу дефинисати као упади на север КиМ, док их је од 2021. било 24. Документи садрже и информације о томе како је Приштина, упркос противљењу Срба, у контејнерима спровела нелегитимне изборе у општинама са већински српским становништвом.

"РОСУ јединице одлазак на велики народни митинг 'Србија наде' искористиле су како би насилно окупирале преостале зграде општина на северу покрајине, а приликом разбијања мирног скупа, користиле су сузавац, шок-бомбе, ватрено оружје. У Звечану, РОСУ ескалира ситуацију отмицом неколико Срба, што доводи до избијања нереда у којима је повређено 26 припадника Кфора и више од 50 цивила. Срби се накнадно проглашавају за ухапшене, од којих једног брутално пребијају, наносећи му тешке телесне повреде", наводи се у извештају.

Кроз списак Срба на које су припадници косовке полиције пуцали, Столтенберг је, између осталог, упознат и са нападом на браћу Стефана (11) и Милоша (21) Стојановића из Готовуше код Штрпца, на Бадњи дан, као и с чињеницом да је њихов нападач, припадник КБС Азем Куртај, оптужен само за опште изазивање опасности и да је пуштен у кућни притвор.

У извештају који је дат на увид Столтенбергу, пише и да су забележена укупно 54 напада на вернике и објекте СПЦ, као и да није познато да је било ко због тога процесуиран.

"Косовска полиција није дозволила Србима који су дошли на Газиместан на Видовдан да унесу српска обележја ни да запале свећу страдалим косовским јунацима, док су гробља и цркве више пута скрнављени."

Дачић: Грубо се крше бриселски и сви други споразуми

Министар спољних послова Ивица Дачић оценио је да је састанак председника Србије са генералним секретаром НАТО-а био коректан и додао да је норвешки политичар човек који разуме ситуацију на Косову и Метохији.

Према његовим речима, Столтенберг је успоставио веома коректан, људски и директан однос са Вучићем.

"Разговор је био коректан, у смислу позива да Кфор обавља оне задатке које има. То је од кључне важности за даљи развој ситуације, да не буде упитно да ли Србија хоће да дође до деескалације", изјавио је Дачић за телевизију Пинк.

Први потпредседник владе истакао је да није на Србији да сноси одговорност за деескалацију, јер Србија није ништа урадила да закомпликује ситуацију.

Дачић је подсетио и да је отац Јенса Столтенберга био овде на служби дуги низ година и да је добио и звање почасног грађанина Београда.

Коментаришући најаву премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да ће са севера повући 25 одсто полицајаца, Дачић је рекао да је у питању трик.

"Бриселски споразум је дефинисао да полицију на северу Косова чине Срби, да нема албанске полиције ту. Каквих 25 одсто? Нико од њих не треба да буде ту", навео је Дачић.

Како је оценио, сада се грубо крше и бриселски и сви други споразуми, а над српским народом се врши терор и сваки дан хапсе Србе, често без доказа.

image
VV inauguration
banner